Μαύρο καναρίνι - Ορνιθοπανίδα Μαύρο καναρίνι

Μαύρο καναρίνι

Μαύρο καναρίνι (serinus pusillus) Μαύρο καναρίνι
Το Μαύρο καναρίνι είναι ένα μικρό στρουθιόμορφο ωδικό πουλί με μήκος 11-12 εκατοστά που ανήκει στην οικογένεια των σπιζών. Το μήκος του κυμαίνεται από 10,5 έως 13 εκατοστά, το βάρος του από 9,5 έως 13,5 γραμμάρια. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ενηλίκων, αυτού του είδους είναι η έντονη κόκκινη κορώνα που ξεκινάει από το μέτωπο. Το κεφάλι, ο λαιμόςκαι το πάνω μέρος του στήθους είναι σκουρόχρωμο έως μαύρο. Στο πάνω μέρος του σώματος υπάρχουν παχιές μαύρες ρίγες σε απαλό κίτρινο φόντο. Παρόμοιο φτέρωμα έχει και στο κάτω μέρος του σώματος.
Τα νεαρά πουλιά το πρώτο έτος έχουν καφέ κεφάλι με ρίγες.
Ενδιαίτημα
Προτιμά κυρίως ορεινές περιοχές, σε υψόμετρο από 2000 έως 4600 μέτρα.
Συναντάται στην περιοχή του Καυκάσου και στα ψηλότερα βουνά της Τουρκίας και του Ιράν και σπανιότερα συνήθως περιπλανώμενο στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην εθνική ορνιθοπανίδα. Συναντάται επίσης στο Ladakh και σε άλλα μέρη των ινδικών Ιμαλαίων.
Το χειμώνα συναντάται στο Λίβανο, στο βόρειο Ισραήλ και στη νοτιοδυτική Συρία. Ξεχειμωνιάζει κυρίως σε ανοιχτούς λόφους και βραχώδη εδάφη με θάμνους και λιβάδια, μεταξύ 3300 και 1500 μέτρων, σπανιότερα ώς τα 750 μέτρα.
Εκτός από την εποχή της αναπαραγωγής, εμφανίζεται σε μικρά κοπάδια, αναζητώντας περιοχές με γαϊδουράγκαθα.
Αναπαράγεται εύκολα σε αιχμαλωσία και τρέφετε με διάφορους μικρούς σπόρους όπως καναβούρι, κεχρί και άλλα, περιστασιακά και με φρούτα. Κολυμπά καθημερινά εάν το νερό είναι προσβάσιμο.
Κατηγορία: Σπιζίδες (Fringillidae)


Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαύρο καναρίνι

Back To Top