Καρδερίνα - Ορνιθοπανίδα Καρδερίνα

Καρδερίνα

Σπίζα η ακανθοφάγος, Ακανθυλίς, Καρδερίνα (Carduelis carduelis)
Στρουθιόμορφο πτηνό της οικογένειας των σπιζιδών. Είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη, Ν του 61ου παράλληλου, στη βόρεια Αφρική και στη δυτική Ασία. Μεταναστεύει προς το τέλος του φθινοπώρου από τις βόρειες περιοχές σε ζώνες με ηπιότερο κλίμα. Το πρόσωπό του έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, ενώ οι φτερούγες του είναι κιτρινόμαυρες.
Γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμη από το κόκκινο πρόσωπο (μάσκα) και το μαυρόασπρο κεφάλι. Έχει ολόμαυρα φτερά με πλατιά κίτρινη ρίγα, λευκό ουροπύγιο, και μαύρη ουρά με λευκές κηλίδες. Η πλάτη της είναι γκρι καφέ και
το στήθος και τα πλευρά ανοιχτό καφέ. Η κοιλιά έχει γκριζωπό χρώμα και η περιοχή ανάμεσα στην πλάτη και στην ουρά έχει λευκό χρώμα. Το μήκος, ανάλογα το είδος, είναι 12 έως 15 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών 21 έως 25 εκατοστά. Το βάρος κυμαίνεται ανάμεσα στα 15 και 24 γραμμάρια. Το ράμφος είναι μακρύ και πολύ μυτερό σε λευκοκίτρινο χρώμα με μια μικρή μαύρη κηλίδα τον χειμώνα, ενώ μετά την έλευση της αναπαραγωγικής περιόδου ασπρίζει εντελώς όπως και τα πόδια που αποκτούν σάρκινο χρώμα. Τα δύο φύλα μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους με μικρές αναγνωρίσιμες διαφορές. Τα νεαρά πουλιά έχουν γκριζοκάστανο κεφάλι με αχνές ρίγες χωρίς το κόκκινο και το ασπρόμαυρο των ενηλίκων. Έχει ωραίο κελάδημα. Η καρδερίνα είναι γνωστή για το περίφημο κελάδημά της.
Κατηγορία: Σπιζίδες (Fringillidae)





Βιότοποι - Γεωγραφική Κατανομή
Το πουλί αυτό ζει στην Ευρώπη, Ν του 61ου παράλληλου, στη βόρεια Αφρική και στη δυτική Ασία, ενώ έχει εγκλιματιστεί και στην Αυστραλία· προς το τέλος του φθινοπώρου μεταναστεύει από τις βόρειες περιοχές, σε ζώνες με ηπιότερο κλίμα. Η καρδερίνα είναι πολύ διαδεδομένο πουλί στην Ελλάδα, όπου συναντάται συχνά καθισμένη πάνω στα γαϊδουράγκαθα συλλέγοντας σπόρους.
Αναπαραγωγή
Η φωλιά χτίζετε στις άκρες των δέντρων και στους πυκνούς θάμνους, μόνο από το θηλυκό. Το θηλυκό γεννά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο από 4-5 αβγά, τα οποία επωάζει περίπου 13 ημέρες. Στη φροντίδα των νεοσσών συμμετέχει και το αρσενικό.
Διατροφή
Τρέφεται κυρίως με σπόρους, (γαϊδουράγκαθα, τσουκνίδες, νεράγκαθα, πικραλίδες, κολλιτσίδες), κατά την αναπαραγωγική περίοδο και με μικρά ασπόνδυλα, έντομα και αράχνες.
Διάφορα
Το προσδόκιμο ζωής τους στη φύση είναι 8 με 10 χρόνια· η αρχαία ελληνική ονομασία της είναι ακαλανθίς ή ακανθίς. «χἠ κώδων ἀκαλανθὶς ἐπειγομένη τυφλὰ τίκτει» (Αριστοφ. Ειρ. 1079), η λέξη συνδέεται ετυμολογικά με το ἄκανθα.
ακαλανθίς, μυθολογικό πρόσωπο. Κόρη του βασιλιά της μακεδονικής Ημαθίας, Πιερία. Αυτή και οι οκτώ άλλες αδελφές της μεταμορφώθηκαν σε πουλιά, επειδή καυχήθηκαν πως τραγουδούσαν καλύτερα από τις εννέα Μούσες.
Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καρδερίνα

Back To Top