Φλώρος - Ορνιθοπανίδα Φλώρος

Φλώρος

Φλώρος, χλωρίς η κοινή (Carduelis chloris)
Κοινή ονομασία των στρουθιόμορφων πτηνών του είδους Carduelis chloris, της οικογένειας των φριγγιλιδών. Πρόκειται για μικρόσωμο ωδικό πουλί, συγγενικό με την καρδερίνα, το οποίο συναντάται κατά μεγάλα σμήνη στην Ευρώπη, στη βόρεια Αφρική και στη νοτιοδυτική Ασία. Ο φλώρος είναι ένα μικρό πουλί με 14-16 εκατοστά μήκος στο μέγεθος του σπουργιτιού, με κοντό, κωνικό και πολύ χοντρό ράμφος. Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό. Το αρσενικό διακρίνεται για την πιο έντονα κιτρινωπή εμφάνιση σε σχέση με το θηλυκό. Συγκεκριμένα το αρσενικό έχει γκριζοπράσινο πάνω φτέρωμα, κιτρινοπράσινο στήθος, γκρίζα τα πλαϊνά του κεφαλιού και κιτρινωπά πρωτεύοντα φτερά. Το Θηλυκό είναι πιο σκουρόχρωμο σε όλες τις αποχρώσεις των χρωμάτων του αρσενικού. Κελαηδάει συνήθως από κορυφές δέντρων και ψηλών θάμνων και πετάει κυματιστά. Πουλί με δυνατή και γρήγορη φωνή.
Βιότοπος εμφάνιση
Είναι επιδημητικό πουλί στην Ελλάδα. Παρατηρείται συνήθως σε ανοιχτές
περιοχές με διάσπαρτα δέντρα και θάμνους, στα περιθώρια δασών και σε κατοικημένες περιοχές σε κήπους και πάρκα. Συχνά σχηματίζουν κοπάδι μαζί με άλλα σποροφάγα πουλιά.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγεται στην Ελλάδα. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε σχήμα ανοιχτού κυπέλλου πάνω σε δέντρα, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Γεννά μία μέ δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Μάιο έως τον Ιούλιο, 4 έως 6 αυγά κάθε φορά.
Τροφή
Τρέφεται κυρίως με σπόρους που βρίσκει στο έδαφος. Στο διαιτολόγιό του επίσης συμπεριλαμβάνονται αποξηραμένοι καρποί και βατόμουρα.
Καθεστώς προστασίας
Στην Ελλάδα, κυνηγιέται όπως και οι υπόλοιπες σπίζες παράνομα.
Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για το είδος αυτό.
Chloris, Χλωρίς
μυθολογία, χθόνια αρχικά, θεότητα και στη συνέχεια θεά τής βλάστησης, που ταυτίζεται με τη λατινική θεότητα Φλώρα.
Η λέξη στην Αρχαία χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει ένα είδος πτηνού (για άλλες ονομασίες πτηνών, προερχόμενες από το επίθετο χλωρός, όπως χλωρεύς, χλωρηΐς ἀηδών
ἤτοι ἀπὸ τοῡ χρώματος, χλωρίων συκοφάγος), σημασία που διατηρήθηκε και στη Νέα Ελληνική.





Άλλα είδη φλώρων που εμφανίζονται είναι:
ο φλώρος των Ιμαλαίων, Yellow-breasted Greenfinch (Carduelis Spinoides),


ο Σινικός φλώρος, Grey-capped Greenfinch (Carduelis sinica)


και ο μαυροκέφαλος φλώρος Carduelis ambigua.


Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φλώρος

Back To Top