Κοκκοθραύστης - Ορνιθοπανίδα Κοκκοθραύστης

Κοκκοθραύστης

Κοκκοθραύστης, Coccothraustes coccothraustes Κοκκοθραύστης
Ο Κοκκοθραύστης είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των φριγγιλιδών ή Σπιζιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Coccothraustes coccothraustes και περιλαμβάνει 6 υποείδη. Ο κοκκοθραύστης είναι το εντυπωσιακότερο και ογκωδέστερο από τα στρουθιόμορφα που, στην Ελλάδα, αποκαλούνται με τη γενικότερη ονομασία σπίζες.
Ο Κοκκοθραύστης στην Κ. Ευρώπη είναι καθιστικό πτηνό, ενώ οι βόρειοι και ανατολικοί ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είναι μερικώς αποδημητικοί, οδεύοντας προς νότο.
Η μετανάστευση γίνεται κατά σμήνη, αρχίζει σταδιακά από τον Ιούλιο και κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο, ενώ το ταξίδι πραγματοποιείται τόσο την ημέρα όσο και το σούρουπο. Η επιστροφή στα εδάφη αναπαραγωγής πραγματοποιείται ανά μικρές ομάδες και διαρκεί από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τον Απρίλιο.
Κατηγορία: Σπιζίδες (Fringillidae)
Στην Ελλάδα, ο κοκκοθραύστης απαντά όλο το έτος κυρίως στη βόρεια και κεντρική χώρα, αλλά, σε μεγαλύτερους πληθυσμούς και σε όλη την επικράτεια βρίσκεται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναφέρεται και από την Κρήτη αλλά η εκεί η παρουσία του αμφισβητείται. Επίσης, απαντάται ως χειμερινός επισκέπτης στην Κύπρο.

Το μέγεθος του Κοκκοθραύστη κυμαίνεται από 16,5 έως 18 εκατοστά. Εχει σχετικά μεγάλο κεφάλι με δυνατούς μύες και χοντρό λαιμό. Χαρακτηριστικό γνώρισμα το πολύ ισχυρό, μεγάλο και κωνικό σκουρόχρωμο ράμφος. Εχει την δυνατότητα να σπάει κουκούτσια από φρούτα όπως κορόμηλα, κεράσια, παράγοντας δύναμη έως 50 κιλών περίπου.
Και τα δύο φύλα έχουν κανελί και μπεζ χρωματισμό στο κεφάλι το στήθος και στην κοιλιά. Η πλάτη είναι καφέ χρώματος, τα φτερά λαμπερά μαύρα με λευκά και γκρί σημεία. Το σκουρόχρωμο ράμφος το καλοκαίρι γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο. Τα νεαρά του Κοκκοθραύστη έχουν γκριζοκίτρινο στήθος, ενώ η κοιλιά εμφανίζει αδρές σκούρες κηλίδες.







Βιότοπος: Ο κύριος βιότοπος αναπαραγωγής του είδους είναι τα ώριμα φυλλοβόλα ή μικτά δάση με πυκνή βλάστηση υποστρώματος. Στην Ευρώπη, προτιμώνται τα δάση βελανιδιάς (Quercus sp. ) και γαύρου (Carpinus betulus).
Μπορεί επίσης να βρεθεί σε παλιά φυλλοβόλα δάση οξιάς (Fagus sp. ), φράξου (Fraxinus sp.και φτελιάς (Ulmus sp.), αλλά και σε ανοικτές πλημμυρισμένες δασικές εκτάσεις, διότι αρέσκεται σε περιοχές κοντά σε νερό. Η πυκνότητα του πληθυσμού σε μονοτυπικά δάση, ιδίως κωνοφόρων, είναι πολύ χαμηλή και, στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, κυμαίνεται κάτω από ένα άτομο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Μη αναπαραγωγική περίοδο: ο κοκκοθραύστης ανευρίσκεται σε άλση, ελαιώνες, αμπελώνες, καλλιέργειες, αειθαλή και φυλλοβόλα δάση.

Τροφή: Όπως προδίδει και το όνομα του το είδος τρέφεται με καρπούς δέντρων ενώ την άνοιξη συμπληρώνει τη διατροφή του με μπουμπούκια άνθεων.
Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να κυμανθεί από 5-9 χρόνια.

Ο Κοκκοθραύστης γνωστός και με τις ονομασίες διπλόσπινος, χονδρότσωνο και φλιτζούνι.
Ετικέτες: Σπιζίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοκκοθραύστης

Back To Top