Αηδόνι - Ορνιθοπανίδα Αηδόνι

Αηδόνι

Αηδόνι (Luscinia megarhynchos)
Κοινή ονομασία του ωδικού πτηνού Luscinia megarhynchos, της οικογένειας των μυιοθηριδών ή μουσκικαπιδών.
Το αηδόνι είναι μικρόσωμο πτηνό, συνολικού μήκους περίπου 16,5 εκ., με άνοιγμα πτερύγων 24 εκ. Δεν έχει εντυπωσιακό φτέρωμα· η πάνω επιφάνεια του σώματός του έχει ζωηρό καστανό χρώμα, η κάτω επιφάνεια υπόλευκο χρώμα και η ουρά του είναι καστανέρυθρη. Ο άνθρωπος δεν το κυνηγά για το κρέας του.
Η φήμη του οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο μελωδικό του κελάηδημα, το οποίο ακούγεται κυρίως την εποχή του ζευγαρώματός του και πιο πολύ τις νυχτερινές ώρες.
Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Γένος (Luscinia) (11 είδη)






Το αηδόνι ζει στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, απ’ όπου αποδημεί τον Αύγουστο προς τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία.
Ζει κατά κανόνα μέσα σε θάμνους και σε πυκνά και υγρά δάση, ενώ τρέφεται με έντομα και νύμφες εντόμων, σκουλήκια, μικρές αράχνες και ρώγες.
Τον Απρίλιο, το αηδόνι χτίζει (στο έδαφος ή λίγο ψηλότερα) τη φωλιά του σε σωρούς φύλλων. Μέσα σε αυτήν, το θηλυκό γεννά τον Μάιο 4-5 αβγά με καστανό λαδί κέλυφος, τα οποία και επωάζει για δύο εβδομάδες.
Σε περιοχές με θερμότερο κλίμα μπορεί να κάνει και δεύτερη επώαση σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών μετά την πρώτη.
Τα μικρά αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, ώστε μπορούν να συμμετάσχουν στη φθινοπωρινή μετανάστευση.


Δεν έχει εντυπωσιακό φτέρωμα. Γενικά έχει μουντά χρώματα, καφέ-κανελί ράχη με καστανοκόκκινο ουροπύγιο και ουρά. Η κοιλιά του είναι ωχρή γκριζωπή με πιο ανοιχτόχρωμο λαιμό, ενώ το στήθος του έχει ομοιόμορφο αμμόχρωμο μπέζ. Έχει μεγάλα μαύρα μάτια, τα οποία περιβάλλονται από αχνό λευκό δαχτυλίδι. Τα χρώματά του είναι τέτοια ώστε να μην ξεχωρίζει εύκολα από τους εχθρούς του. Είναι ένα πουλί που σπάνια το βλέπει το ανθρώπινο μάτι.
Πολύ όμοιο με το Αηδόνι, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο τραγούδι, είναι και το Τσιχλαηδόνι ( Luscinia luscinia). Όμως, το Τσιχλαηδόνι έχει πιο σκουρόχρωμο φτέρωμα ενώ η ουρά του δεν είναι έντονα κοκκινωπή. Επίσης, το στήθος του είναι πλουμιστό με κηλίδες ελαφρά σκουρότερου χρώματος.
αηδών
Μυθολογικό πρόσωπο. Κόρη του Πανδάρεω, γιου του Μέροπα και σύζυγος του βασιλιά Ζήθου, από τον οποίο απέκτησε τον Ίτυλο.
Φθονούσε την αδελφή της Νιόβη, που είχε 6 γιους και 6 κόρες, και μια μέρα αποπειράθηκε να σκοτώσει το μεγαλύτερο αγόρι, τον Σίπυλο, κατά λάθος όμως σκότωσε τον Ίτυλο.
Από τότε έκλαιγε απαρηγόρητη και ο Δίας, που τη λυπήθηκε, τη μεταμόρφωσε σε πουλί –το αηδόνι– που ακόμα και σήμερα θρηνεί μελωδικά τον θάνατο του παιδιού του.

Επειδή όλη η οικογένεια της Α. υπέφερε από το έγκλημα, ζήτησαν να μεταμορφωθούν σε πουλιά. Ο πατέρας της Πανδάρεως έγινε αλίετος (θαλασσινός αετός), η μητέρα της αλκυών, η αδελφή της χελιδόνι, ο αδελφός της τσαλαπετεινός και ο άντρας της πελεκάνος.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Α. ήταν σύζυγος του ξυλουργού Πολύτεχνου, από την Κολοφώνα, που καυχήθηκε πως αγαπούσε τη γυναίκα του περισσότερο από την Ήρα, και η Α. πως αγαπούσε τον άντρα της περισσότερο από τον Δία.
Ο Δίας τούς έστειλε την Έριδα με τον Ερμή και έβαλε τον Πολύτεχνο να απατήσει την Α. με την αδελφή της Χελιδόνα.
Η Α., για να εκδικηθεί, σκότωσε τον γιο της Ίτυ και έδωσε στον Πολύτεχνο να φάει τις σάρκες του. Ο Πολύτεχνος, όταν έμαθε τη συμφορά του, έτρεξε στο σπίτι του πεθερού του Πανδάρεω για να τιμωρήσει την Α., εκεί όμως οι δούλοι τον έπιασαν, τον άλειψαν με μέλι και τον έδεσαν στον ήλιο για να βασανίζεται από τις μύγες.
Η Α. θέλησε να τον ανακουφίσει από το μαρτύριο, οι άλλοι πήγαν να σκοτώσουν τον Πολύτεχνο, και τελικά ο Δίας τους μεταμόρφωσε όλους σε πουλιά.
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αηδόνι

Back To Top