Κουφαηδόνι - Ορνιθοπανίδα Κουφαηδόνι

Κουφαηδόνι

Κουφαηδόνι, ακροβάτης ο γαλακτώδης (Cercotrichas Galactotes)
Το Κουφαηδόνι είναι ένα μικρόσωμο πουλί που το μέγεθός του φτάνει περίπου τα 15 εκατοστά. Ανήκει στο γένος Cercotrichas της οικογένειας Μυγοθηρίδες (Muscicapidae). Aναγνωρίζεται εύκολα από την μακριά πυρόξανθη, ανασηκωμένη σαν βεντάλια ουρά του, η οποία είναι ασπρόμαυρη στην άκρη. Η επάνω πλευρά είναι πυρόξανθη-ερυθροκαστανή έως καφέ-γκρι, ανάλογα με το υποείδος, (καστανόγκριζη στην ανατολική φυλή C.g. syriacus και κοκκινοκάστανη στη δυτική φυκή C.g. galactotes).
Χαρακτηριστικό επίσης, είναι το κρεμ φρύδι του Κουφαηδονιού και το φτέρωμα του κάτω μέρους, στο χρώμα της άμμου. Το ράμφος του είναι επίπεδο και ευρύ στη βάση. Οι φτερούγες είναι σχετικά μακριές και
οξύληκτες. Το κάλεσμά του είναι ένα σκληρό «τεκ».

Ζουν σε ανοιχτές εκτάσεις με θάμνους, σε πάρκα, σε αμπελώνες σε ανοιχτούς κήπους και ελαιώνες.
Κάθεται στους θάμνους και στο έδαφος με ανασηκωμένη σαν βεντάλια την ουρά του. Κελαηδάει πετώντας στον αέρα, ή στα τηλεφωνικά καλώδια ή κάνοντας χαμηλές πτήσεις.
Τρέφετε με σκουλήκια, προνύμφες, μυρμήγκια, σκαθάρια και διάφορα φρούτα.
Η φωλιά χτίζετε σε φράχτες και θάμνους. Είναι φτιαγμένη από χορταράκια και κλαδάκια περίπου δύο μέτρα πάνω από το έδαφος και επενδύεται εσωτερικά με φυτικές ίνες, μερικές φορές και με πουκάμισα φιδιών.
Τα υποείδη Cercotrichas galactotes familiaris ζει στην Υπερκαυκασία, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο Ιράκ και στη βορειοανατολική και ανατολική Σαουδική Αραβία ανατολικά στο νότιο Καζακστάν, ανατολικό Ιράν, το ανατολικό Αφγανιστάν και το δυτικό Πακιστάν.
Τα υποείδη Cercotrichas galactotes εμφανίζεται στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη Βόρεια Αφρική, το Ισραήλ και τη νοτιοδυτική Συρία.
Τα υποείδος Cercotrichas galactotes syriaca ζει στη Βαλκανική Χερσόνησο και στην Ελλάδα, στη δυτική και νότια Τουρκία, στη δυτική Συρία και στον Λίβανο.
Είναι μεταναστευτικό πουλί, οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν το χειμώνα νοτιότερα.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Γένος (Luscinia) (11 είδη)







Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος (Luscinia):
Γένος Luscinia (11 είδη)
Αηδόνι (Luscinia megarhynchos)
Τσιχλαηδόνι (Luscinia luscinia)
Κουφαηδόνι, (Cercotrichas galactotes)
Λευκόλαιμο Αηδόνι, (Irania gutturalis) Κύπρος
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κουφαηδόνι

Back To Top