Τσιχλαηδόνι - Ορνιθοπανίδα Τσιχλαηδόνι

Τσιχλαηδόνι

Τσιχλαηδόνι, αηδών η τεθύς (Luscinia luscinia)
Το Τσιχλαηδόνι ζεί και αναπαράγεται στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, είναι συγγενικό είδος με το κοινό Αηδόνι (Luscinia megarhynchos) που ζεί στη χώρα μας. Στην κεντρική Ευρώπη σε περιοχές στις οποίες και τα δύο είδη εμφανίζονται, αναπαράγονται μεταξύ τους. Ωστόσο, μόνο οι αρσενικοί απόγονοι τέτοιων ενώσεων είναι ικανοί για αναπαραγωγή.
Είναι μεταναστευτικό είδος, το χειμώνα μεταναστεύει στις νότιες περιοχές της Αφρικής. Στην Ελλάδα είναι περαστικό από τη χώρα μας κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Γένος (Luscinia) (11 είδη)






Το Τσιχλαηδόνι μοιάζει εμφανισιακά με το κοινό αηδόνι, το χρώμα της πλάτης είναι λαδί κοκκινωπό, έχει γκριζωπές γραμμώσεις στο στήθος και μπεζ κοιλιά. Συνολικά είναι πιο σκουρόχρωμα από το κοινό Αηδόνι.
Το ράμφος είναι ελαφρώς πιο συμπαγές από του κοινού Αηδονιού, σκούρο καφέ και ελαφρώς ανοιχτότερο στο κάτω μέρος. Τα πόδια είναι ανοικτά καφέ.
Το μήκος κυμαίνεται από 16-17 εκατοστά, το μήκος των φτερούγων είναι κατά μέσο όρο περίπου 90 χιλιοστά (81-98 χιλιοστά), η ουρά έχει μέσο μήκος 70 χιλιοστά και ζυγίζει κατά μέσο όρο περίπου 22 έως 27 γραμμάρια.
Στο κελάηδησμα υστερεί σημαντικά σε μελωδικότητα από το κοινό Αηδόνι.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος (Luscinia):
Γένος Luscinia (11 είδη)
Αηδόνι (Luscinia megarhynchos)
Τσιχλαηδόνι (Luscinia luscinia)
Κουφαηδόνι, (Cercotrichas galactotes)
Λευκόλαιμο Αηδόνι, (Irania gutturalis) Κύπρος
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Τσιχλαηδόνι

Back To Top