Τοιχοδρόμος - Ορνιθοπανίδα Τοιχοδρόμος

Τοιχοδρόμος

Τοιχοδρόμος, τοιχοδρόμος ο τοιχοδρόμος, Σβαρνίστρα (Tichodroma muraria)
Ο Τοιχοδρόμος είναι ένα πουλί που συναντάται σε βραχώδη βουνά και φαράγγια και αναπαράγεται κυρίως στην αλπική ζώνη. Η συστηματική κατάταξη αυτού του είδους που έχει τόσο τα χαρακτηριστικά της οικογένειας Σιττίδες (Sittidae) όσο και της οικογένειας Κερθιίδες (Certhiidae) είναι δύσκολη και στην επιστήμη της ορνιθολογίας οι απόψεις πολλές. Εκτός από την συστηματική θέση που επιλέγεται εδώ η εκχώρηση σε ανεξάρτητη οικογένεια Τοιχοδρομίδες (Tichodromadidae) επιλέγεται από πολλούς ορνιθολόγους.

Κατηγορία: Κερθιίδες (Certhiidae). | Σιττίδες (Sittidae)


Ο Τοιχοδρόμος είναι χαρακτηριστικό πουλί, λόγω της πολύχρωμης εμφάνισής του και τον ιδιαίτερο τρόπο να κινείται σε απότομους γκρεμούς και βράχους.
Έχει μήκος περίπου 16 εκατοστά. και το φτέρωμά του είναι γενικά γκρίζο, εκτός από τις κατακόκκινες φτερούγες του που καταλήγουν σε μαύρες παρυφές με άσπρες κηλίδες.
Πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά είναι το μεγάλο μαύρο κυρτό προς τα κάτω ράμφος, τα εντυπωσιακά φτερά με το σκούρο κόκκινο χρώμα με τις λευκές διακεκομμένες άκρες και το φτέρωμα αναπαραγωγής του αρσενικού με το μαύρο λαιμό, επίσης τα πολύ κοντά πόδια με μακριά δάχτυλα.
Τα δύο φύλα είναι σχεδόν παρόμοια. Την περίοδο της αναπαραγωγής το φτέρωμα στο λαιμό του θηλυκού είναι γκρίζο, ενώ στο αρσενικό μαύρο.
Το εμπρός μέρος του στήθους στο αρσενικό είναι σκούρο γκρίζο έως μαύρο, ενώ στο θηλυκό πιο ανοιχτό έως λευκό. Στο κανονικό φτέρωμα η διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα είναι δύσκολη, το χρώμα είναι περίπου το ίδιο και στα δύο φύλα και παρόμοιο με το φτέρωμα του θηλυκού κατά τη εποχή της αναπαραγωγής.
Διατροφή
Τρέφεται με αράχνες, έντομα που βρίσκει μέσα στις σχισμές των βράχων και στις ρωγμές των τοίχων, κουνώντας αδιάκοπα τις φτερούγες της.
Αναπαραγωγή
Κατασκευάζει τη φωλιά του σε κοιλότητες των βράχων, σπανιότερα σε τοίχους κτιρίων. Το θηλυκό γεννά 4-5 λευκά αβγά, τα οποία επωάζει μόνο του, από 18 έως 19 μέρες. Τη φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνουν και oι δύο γονείς, ενώ οι νεοσσοί κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις μετά από 21 έως 26 μέρες.
Ενδιαίτημα
Η εμφάνισή του εκτείνεται σε ένα ευρύ τόξο από τη Δυτική Ευρώπη συνεχίζει στη μέση Ανατολή και φτάνει έως το δυτικό Ιράν. Τα περισσότερα βουνά σε αυτή την γεωγραφική περιοχή είναι τόποι διαμονής και αναπαραγωγής. Οι κύριες οροσειρές από τα δυτικά προς τα ανατολικά είναι: Τα Κανταβρικά όρη (αποτελούν την δυτική συνέχεια των Πυρηναίων στην Ισπανία) - Πυρηναία - Γαλλικά Massif Central - Jura (Ελβετία) - το σύνολο των Άλπεων συμπεριλαμβανομένου τις Νότιες Άλπεις - τα Απέννινα μέχρι και την περιοχή Abruzzo - στα Βαλκάνια στις Δαλματικές Άλπεις, στην οροσειρά της Πίνδου, στον ¨Ολυμπο στη Ροδόπη - στα Καρπάθια και τα βουνά στη δυτική Τρανσυλβανία - και τέλος, στην οροσειρά του Ταύρου και του Καυκάσου.

Υπάρχουν ασαφείς αναφορές από τη νότια Ισπανία (Sierra Nevada), τα βουνά της Κριμαίας και του Πόντου, επίσης πιθανώς στην Κύπρο, το Λίβανο και τη Συρία.

Στην Ελλάδα το πουλί αυτό είναι γνωστό με την κοινή ονομασία σβαρνίστρα και συναντάται στην αλπική ζώνη πολλών βουνών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, πιθανόν και σε μερικά νησιά του ΒΑ. Αιγαίου καθώς και σε λίγα μέρη στην Πελοπόννησο.
Συναντάται σε βραχώδεις χαράδρες, απότομους βράχους και ερείπια, ενώ ξεχειμωνιάζει σε βραχώδεις κοιλάδες και στους πρόποδες των βουνών. Μένει όλο το χρόνο στα βουνά και μόνο σπάνια τη βλέπουμε πιο χαμηλά σε βράχια των ακτών.

Τα υποείδος Tichodroma muraria nepalensis είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο σκούρο. Οι διαφορές συνολικά είναι πολύ μικρές και για το λόγο αυτό κατατάσεται πιο συχνά ως είδος μονοτυπικό.
Ετικέτες: Κερθιιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Τοιχοδρόμος

Back To Top