Κέθριος ο βραχυδάκτυλος - Ορνιθοπανίδα Κέθριος ο βραχυδάκτυλος

Κέθριος ο βραχυδάκτυλος

Καµποδενδροβάτης, Κέθριος ο βραχυδάκτυλος (Certhia brachydactyla)
Ο Καµποδενδροβάτης μοιάζει στην εμφάνιση με τον Βουνοδενδροβάτης (Certhia familiaris) τόσο πολύ, που δύσκολα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα δύο συγγενικά είδη. Φθάνει σε μήκος σώματος τα 12 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 11 γραμμάρια. Το ράμφος του είναι λυγισμένο προς τα κάτω και φθάνει σε μήκος έως 12 χιλιοστά.
Το πάνω μέρος του σώματός του (ράχη-στέμμα-ουρά) καλύπτεται από καστανό φτέρωμα με καστανοκίτρινες ραβδώσεις ενώ το κάτω μέρος έχει υπόλευκο χρώμα. Τα πλευρά είναι καστανωπά όπως και η ουρά ενώ το λευκό φρύδι δεν είναι πολύ ευδιάκριτο. Χαρακτηριστικά είναι, εκτός από το πολύ μακρύ ράμφος και τα αρκετά μακριά νύχια.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν το ίδιο χρώμα. Εχει μακριά ουρά που χρησιμεύει για τον έλεγχο της πετάγματος.

Οικογένεια Κερθιίδες (Certhiidae).


Ο Καµποδενδροβάτης έχει διαφορετική προτίμηση από την Βουνοδενδροβάτη (Certhia familiaris), ώς προς τον οικότοπο διαμονής, προτιμά φυλλοβόλα δάση, πάρκα και κήπους με πολλά οπωροφόρα δέντρα. Είναι ενδημικό είδος και ζεί από την Κεντρική Ευρώπη ώς και τη Βόρεια Αφρική.
Αποφεύγει τα πυκνά δάση και τα μεγάλα υψόμετρα, τον συναντάμε από τα 1500 μέτρα και κάτω, ως το ύψος της θάλασσας.
Το όνομα προέρχεται από την ελληνική ονομασία του πουλιού κατά τον Αριστοτέλη κέρθιος kerthios και την επίσης ελληνική λέξη βραχυδάκτυλος brachydactyla.

Διατροφή: Σκαρφαλώνει στους κορμούς των δέντρων, ξεκινώντας από τη βάση του κορμού με ελικοειδή φορά και με το ράμφος του αναζητά στον φλοιό διάφορα έντομα, προνύμφες και αράχνες. Μόλις φτάσει στην κορυφή, πετάει στο επόμενο δέντρο για να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Η φωλιά είναι χτισμένη από κλαδιά, μίσχους, βρύα, τρίχες ζώων και φτερά σε ρωγμές δέντρων ανάμεσα στους φλοιούς των δέντρων. Το θηλυκό γεννά πέντε έως επτά αυγά και η εκκόλαψη διαρκεί δύο εβδομάδες. Οι νεοσσοί μετά από 14 έως 15 ημέρες είναι έτοιμα να αφήσουν τη φωλιά. Η σεξουαλική ωριμότητα εμφανίζεται μετά από ένα έτος.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στην οικογένεια:
Οικογένεια Κερθιίδες (Certhiidae)
Καµποδενδροβάτης (Certhia brachydactyla)
Βουνοδενδροβάτης (Certhia familiaris)
Brown Creeper, (Certhia americana)

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Κερθιιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κέθριος ο βραχυδάκτυλος

Back To Top