Τουρκοτσοπανάκος - Ορνιθοπανίδα Τουρκοτσοπανάκος

Τουρκοτσοπανάκος

Τουρκοτσοπανάκος, Krueper's Nuthatch (Sitta krueperi)
Εχει μήκος 11.5 έως 12.5 εκατοστά, σχετικά μικρό κεφάλι και μικρό ράμφος. Το φτέρωμα στην επάνω επιφάνεια είναι γκριζομπλέ χρώματος, κάτω μέρος υπόλευκο με μία καφέ-κοκκινωπή κηλίδα στο στήθος. Στο πρόσωπο έχει μία λευκή λωρίδα πάνω από τα μάτια και μια μαύρη λωρίδα (κορώνα) στην κορυφή του κεφαλιού που στα αρσενικά είναι πιο έντονη από ό, τι στα θηλυκά. Το κάτω μέρος του, η κοιλιά είναι υπόλευκη.
Ενδιαίτημα
Ζεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία, κυρίως στην
Τουρκία, τη Γεωργία, τη Ρωσία στην περιοχή του Καυκάσου, και στο ελληνικό νησί Λέσβος (μερικές δωδεκάδες ζευγάρια), κυρίως στο ανατολικό, μέρος του νησιού. Προτιμά κυρίως τα τουρκικά πευκοδάση, Τραχεία πεύκη (Pinus brutia). Το είδος από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου ζεί στα πευκοδάση της Αττάλειας στην Τουρκία.
Αναπαραγωγή
Φωλιάζουν σε κοιλότητες δένδρων κυρίως παλιές τρύπες δρυοκολαπτών. Γεννάει από 5 - 6 αυγά τα οποία τα κλωσάει μόνο το θηλυκό, αλλά τη φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.
Διατροφή
Τρέφετε κυρίως με διάφορα έντομα και προνύμφες, επίσης και με διάφορους σπόρους. Σκαρφαλώνει στα δένδρα με επιδεξιότητα και το κελάηδημά του είναι μια ηχηρή τρίλια.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Κατηγορία: Σιττίδες (Sittidae)



Βιβλιογραφία:
Lars Svensson, Peter J. Grant, Killian Mullarney et. al.: Der neue Kosmos-Vogelführer., Franckh-Kosmos Verlag 1999, ISBN 3-440-07720-9
Anne Puchta, Klaus Richarz: Steinbachs Großer Vogelführer., Eugen Ulmer Verlag 2006, ISBN 3-800-14490-5
Ετικέτες: Κερθιιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Τουρκοτσοπανάκος

Back To Top