Βουνοδενδροβάτης - Ορνιθοπανίδα Βουνοδενδροβάτης

Βουνοδενδροβάτης

Βουνοδενδροβάτης (Certhia familiaris)
Ο Βουνοδενδροβάτης είναι ένα από τα μικρότερα πουλιά της Ευρώπης με μήκος 12 έως 13 εκατοστά και βάρος περίπου 9
γραμμάρια. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική ονομασία του πουλιού κατά τον Αριστοτέλη κέρθιος kerthios και τη Λατινική familiaris. Στην εμφάνιση δύσκολα μπορεί να το ξεχωρίσουμε από το άλλο συγγενικό είδος τον Καµποδενδροβάτη (Certhia brachydactyla), ξεχωρίζει κυρίως από τη φωνή και τα πιο λευκωπά πλευρά. Στην Ελλάδα προτιμά τα ορεινά δάση από τα 1000 μέτρα υψόμετρο και πάνω ενώ ο Καμποδενδροβάτης περιορίζεται πιο χαμηλά.
Αρσενικά και θηλυκά έχουν το ίδιο χρώμα και ζούν έως 7 χρόνια.

Οικογένεια Κερθιίδες (Certhiidae).


Ζεί και αναπαράγεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε κωνοφόρα αλλά και σε μεικτά δάση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Διαιρείτε σε περίπου εννέα υποείδη που αναπαράγονται σε διαφορετικά μέρη σε όλο τα φάσμα της εύκρατης Ευρασίας.

Διατροφή: Τρέφετε κυρίως με έντομα προνύμφες και αράχνες. Αναζητά την τροφή του στους φλοιούς των δέντρων, ακολουθώντας ελικοειδή αναδική τροχιά στους κορμούς και στα χοντρά κλαδιά.

Διάδοση: Η σεξουαλική ωριμότητα εμφανίζεται μετά από ένα έτος. Η αναπαραγωγική περίοδος εκτείνεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Η φωλιά είναι κατασκευασμένη από βρύα, τρίχες ζώων και φτερά σε ρωγμές δέντρων και πίσω από φλοιούς. Το θηλυκό γεννά συνήθως πέντε ή έξι ροζ-διάστικτα άσπρα αυγά και η εκκόλαψη διαρκεί δύο εβδομάδες. Οι νεοσσοί μετά από 14 έως 15 ημέρες είναι έτοιμοι να αφήσουν τη φωλιά. Οι νεοσσοί είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από δρυοκολάπτες και άλλα θηλαστικά όπως οι σκίουροι. Η σεξουαλική ωριμότητα εμφανίζεται μετά από ένα έτος.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στην οικογένεια:
Οικογένεια Κερθιίδες (Certhiidae)
Καµποδενδροβάτης (Certhia brachydactyla)
Βουνοδενδροβάτης (Certhia familiaris)
Brown Creeper, (Certhia americana)

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Κερθιιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βουνοδενδροβάτης

Back To Top