Σίττη η τεφρόπους - Ορνιθοπανίδα Σίττη η τεφρόπους

Σίττη η τεφρόπους

Βραχοτσοπανάκος, σίττη η τεφρόπους (Sitta neumayer)
O Βραχοτσοπανάκος είναι επιδημητικό είδος, ζεί κυρίως σε βραχώδεις ασβεστολιθικές περιοχές. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 14 έως 15,5 εκατοστά, σχετικά μακρύ ράμφος, κοντή ουρά και γκριζόλευκο φτέρωμα. Συγκεκριμένα το πάνω μέρος του φτερώματος έχει γκριζογάλανο χρώμα, ενώ το κάτω είναι υπόλευκο. Πολύ χαρακτηριστική είναι η μαύρη ρίγα κατά μήκος των ματιών και τα άσπρα του μάγουλα. Σκαρφαλώνει με μεγάλη ευκολία στα βράχια, στις ορεινές πλαγιές, τους βραχώδεις λόφους και τα απότομα φαράγγια που συχνάζει.
Τρέφεται κυρίως με έντομα.
Βιότοπος εμφάνιση
Είναι επιδημητικό πουλί, εμφανίζεται στην Ελλάδα σε μικρούς σχετικά αριθμούς. Απαντάται όλο το χρόνο σποραδικά στη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα καί την Πελοπόννησο αλλά και σε πολλά νησιά. Απαντάται σε βραχώδες περιοχές.
Αναπαραγωγή
Ο Βραχοτσοπανάκος φτιάχνει την φωλιά του μέσα σε σχισμές βράχων και φράζει την είσοδο με πηλό ώστε να σχηματίζεται ένας κοντός σωλήνας εισόδου σαν μπουκάλι. Γεννάει συνήθως μια φορά το χρόνο από 6-10 λευκά αβγά με καφεκόκκινα στίγματα τα οποία κλωσάει μόνο το θηλυκό, αλλά τη φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.
Η φωνή του είναι διαπεραστική, πολύ πλούσια σε εναλλαγές ενώ το κελάηδημά του αποτελείται από ένα τερέτισμα “σια, σια, σια” που σιγά σιγά ατονεί. Το όνομά του δεν είναι τυχαίο καθώς το οξύ σφύριγμα αυτού του πουλιού, που αντηχεί στις βραχώδεις πλαγιές, μπορεί να θυμίσει τα καλέσματα των τσοπάνηδων.
Κατηγορία: Σιττίδες (Sittidae).

Φωτογραφίες Βραχοτσοπανάκος (Sitta neumayer).




Καθεστώς προστασίας:
Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Ετικέτες: Κερθιιδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σίττη η τεφρόπους

Back To Top