Καστανολαίμης - Ορνιθοπανίδα Καστανολαίμης

Καστανολαίμης

Καστανολαίμης (Saxicola rubetra)
Έχει το ίδιο μέγεθος (13εκ.) και την ίδια κοντόχοντρη μορφή με το Μαυρολαίμη. Πολλές φορές μάλιστα συγχέεται με το θηλυκό του Μαυρολαίμη λόγω της χρωματικής τους ομοιότητας. Το είδος αυτό παρουσιάζει επίσης φυλετικό διμορφισμό. Χαρακτηριστικό και των δύο φύλων είναι το καστανό με μαύρες ραβδώσεις πάνω μέρος του φτερώματος και ο καστανοκόκκινος χρωματισμός του στήθους και της κοιλιάς. Επίσης και τα δύο φύλα έχουν οφθαλμική λωρίδα, λευκή στο αρσενικό και μπεζ στο θηλυκό. Επιπλέον η λευκή λαρυγγική λωρίδα, η λευκή κηλίδα κατά μήκος του φτερού και ο εντονότερος χρωματισμός συνολικά στο φτέρωμα είναι στοιχεία που εμφανίζονται στο αρσενικό και το διαφοροποιούν από το θηλυκό.
Το κάλεσμά του Καστανολαίμη είναι ένα σύντομο «τικτικ» ενώ το κελάηδημά του, από τα ψηλά των θάμνων ή εν πτήσει, είναι ένα μεταλλικό τερέτισμα όλο σφυριχτούς και τσιριχτούς φθόγγους.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες(Muscicapidae) | Γένος: (Saxicola)





Βιότοπος – εμφάνιση: Εμφανίζεται την άνοιξη σε μεγάλους αριθμούς, παραμένει το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο μεταναστεύει στην Αφρική για να διαχειμάσει. Απαντάται σε μέρη με χαμηλή βλάστηση όπως σε λιβάδια, στις πλαγιές των λόφων, σε θαμνοσκεπείς εκτάσεις και στις παρυφές υγροτόπων. Ο Καστανολαίμης περνάει την ώρα του στεκόμενος στην κορυφή των θάμνων και στα τηλεγραφικά σύρματα, κουνώντας την ουρά του και τις φτερούγες του νευρικά. Πετάει σε χαμηλό ύψος, με φτερουγίσματα εξίσου νευρικά και σπασμωδικά.

Αναπαραγωγή: Γεννά μία - δύο φορές από το Μάιο ως τον Ιούλιο, 5-6 αυγά κάθε φορά, που έχουν χρώμα απαλό μπλε με καστανοκόκκινα στίγματα, σε φωλιά που κατασκευάζει στο έδαφος ανάμεσα σε χόρτα και στη βάση των θάμνων. Το θηλυκό κλωσσάει για 13 μέρες αλλά τη φροντίδα των μικρών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς, ώσπου οι νεοσσοί κάνουν τα πρώτα τους πετάγματα από τη φωλιά μετά από 13 μέρες. Φωλιάζει στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας πιθανότατα αναπαράγεται ένας μικρός αριθμός στη Βόρεια Ελλάδα.

Τροφή: Τρέφεται με έντομα και σκουλήκια που βρίσκει στο έδαφος αφού πρώτα τα εντοπίσει από μια ψηλότερη θέση όπως η κορυφή ενός θάμνου. Στη διατροφή του επίσης συμπεριλαμβάνονται σπόροι και ώριμοι καρποί.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος (Saxicola):
Γένος (Saxicola)
Μαυρολαίμης (Saxicola torquata)
Καστανολαίμης (Saxicola rubetra)
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καστανολαίμης

Back To Top