Μαυρολαίμης - Ορνιθοπανίδα Μαυρολαίμης

Μαυρολαίμης

Μαυρολαίμης (Saxicola torquata)
Έχει κοντόχοντρη μορφή και μέγεθος 13εκ.. Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό, στο αρσενικό παρατηρούνται μεγαλύτερες χρωματικές αντιθέσεις. Ο λαιμός, το κεφάλι, η ράχη και η ουρά του είναι μαύρα. Τα φτερά του είναι επίσης μαύρα με στενές λευκές ραβδώσεις. Τη μονοτονία του μαύρου ωστόσο «σπάζει» το καστανοκόκκινο στήθος, η υπόλευκη κοιλιά και οι δύο λευκές λωρίδες στα πλαϊνά του λαιμού. Το θηλυκό από την άλλη πλευρά είναι καστανό στο πάνω μέρος και καστανοκόκκινο στο στήθος και την κοιλιά. Στην αναγνώριση βοηθά και η όρθια στάση του Μαυρολαίμη όπως συνήθως απαντάται πάνω στις κορυφές της θαμνώδους και ποώδους βλάστησης.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες(Muscicapidae) | Γένος: (Saxicola)





Βιότοπος – εμφάνιση: Εμφανίζεται στην περιοχή σε μικρούς αριθμούς την άνοιξη, παραμένει όλο το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο μετακινείται στη Νότια Ελλάδα για να διαχειμάσει. Απαντάται σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση όπως λιβάδια και πλαγιές λόφων.

Αναπαραγωγή: Η παρουσία του στην περιοχή κατά την αναπαραγωγική περίοδο υποδηλώνει την πιθανή αναπαραγωγή του εδώ. Γεννά δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου, 5-6 αυγά κάθε φορά, σε φωλιές που κάνει στο έδαφος ή στις ρίζες μικρών θάμνων.

Τροφή: Τρέφεται με έντομα και αράχνες που συλλαμβάνει στο έδαφος, αφού έχει προηγηθεί ο εντοπισμός τους. Για το σκοπό αυτό ο Μαυρολαίμης συνήθως στέκεται σε ένα ψηλό σημείο (π.χ. κορυφή ενός θάμνου) το οποίο χρησιμοποιεί ως παρατηρητήριο. Μερικές φορές η σύλληψη του εντόμου γίνεται κατά την πτήση.
Στο διαιτολόγιο του περιλαμβάνονται επίσης σκουλήκια και σπόροι που βρίσκει ψάχνοντας στο έδαφος.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος (Saxicola):
Γένος (Saxicola)
Μαυρολαίμης (Saxicola torquata)
Καστανολαίμης (Saxicola rubetra)
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυρολαίμης

Back To Top