Κοκκινολαίμης - Ορνιθοπανίδα Κοκκινολαίμης

Κοκκινολαίμης

Κοκκινολαίμης ή κοκκινοστήθης (Erithacus Rubecula)
Πτηνό της οικογένειας των τουρδιδών ή σύμφωνα με νεότερες ανακατάξεις των Μυγοθηριδών, της τάξης των στρουθιομόρφων. Η επιστημονική του ονομασία είναι ερύθακος ο ερυθρόλαιμος. Έχει μήκος περίπου 13 εκατοστά, μαζί με την ουρά, ενώ το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 21 εκατοστά. Η ονομασία του προέρχεται από το κοκκινοπορτοκαλί φτέρωμα που καλύπτει το σώμα του από το μέτωπο μέχρι το στήθος. Αλλα χαρακτηριστικά αυτού του πουλιού είναι το μικρό και μαύρο ράμφος του, το γκριζο μπλε χρώμα στον λαιμό και στήθος και το λαδί χρώμα στο κάτω μέρος του σώματός του. Αρσενικός και θηλυκός είναι παρόμοιοι. Στα νεαρά πουλιά υπάρχει και μια χαρακτηριστική κίτρινη λωρίδα στα φτερά τους. Ο Κοκκινολαίμης διακρίνεται για το γλυκό κελάηδημά του.

Βιότοποι - Γεωγραφική Κατανομή
Ο Κοκκινολαίμης συναντάται σε μια ποικιλία περιοχών αλλά αναζητά πυκνά δέντρα για να αναπαραχθεί και ανοιχτές περιοχές για να βρει τροφή (π.χ. δάση, ανοιχτά δάση, πάρκα με θάμνους). Το πουλί αυτό έχει μεγάλο γεωγραφικό εύρος, το μέγεθος του οποίου δεν είναι ακόμα γνωστό. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι συναντάται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη δυτική Ευρώπη και μπορεί να φτάσει ανατολικά μέχρι την κεντρική Σιβηρία. Το εύρος του στην Αφρική υπολογίζεται γύρω στα 900.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι ζουν 87.000.000 με 170.000.000 άτομα. Οι Κοκκινολαίμηδες ζουν και στην κεντρική Ελλάδα και τα αναπαραγωγικά ζεύγη μπορεί να ξεπερνούν και τα 30.000. Είναι κοινά, ευρέως διαδεδομένα πουλιά και πολύ κοινοί χειμερινοί επισκέπτες (Handrinos and Akriotis, 1997). Τα άτομα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης μπορεί να μεταναστεύσουν σε θερμότερα κλίματα και οι χειμερινοί ελληνικοί πληθυσμοί ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τους μόνιμους πληθυσμούς. Έχει σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν πουλιά από την Φινλανδία,τη Σουηδία, τη Δανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Αναπαραγωγή - Διατροφή
Το είδος αυτό γεννάει δυο φορές κατά την αναπαραγωγική περίοδο (Απρίλιος με Αύγουστος) από τέσσερα μέχρι έξι αυγά. Φτιάχνει τις φωλιές του από φύλλα και κλαδάκια σε φράχτες ή θάμνους. Μία μελέτη στο Antwerp του Βελγίου έδειξε ότι η πιθανότητα αναπαραγωγής είναι δύο έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε μόνιμους πληθυσμούς παρά σε μεταναστευτικά πουλιά. Ο Κοκκινολαίμης τρέφεται με ελιές, σκουλήκια, ασπόνδυλα, μαλακά φρούτα και καρπούς.

Υποείδη του γένους ερύθακος ζουν σε όλη την Ευρώπη, στη Μικρά Ασία και στο Ιράν, ιδιαίτερα σε ζώνες με πλούσια βλάστηση. Στο τέλος του καλοκαιριού ο Κοκκινολαίμης μεταναστεύει στις νότιες χώρες, φτάνοντας συχνά έως τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία. Στην Ελλάδα θα τον δούμε όλο το χρόνο. Το χειμώνα, θα βρούμε τους περισσότερους σε μέρη με χαμηλό υψόμετρο και το καλοκαίρι σε ψηλότερα σημεία. Σε πολύ βορειότερες χώρες, οι Κοκκινολαίμηδες πηγαίνουν μόνο το καλοκαίρι.
Τρέφεται με έντομα, προνύμφες εντόμων και μικρούς καρπούς.
Τον Απρίλιο το θηλυκό φτιάχνει στο έδαφος, σε τόπους καλά σκεπασμένους, μια φωλιά σε σχήμα κυπέλλου, στην οποία αποθέτει 5-8 αβγά· η επώασή τους διαρκεί δύο εβδομάδες.
Διάφορα υποείδη του κοκκινολαίμη ζουν στην Ευρώπη και στην ανατολική Ασία.
Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Γένος: Ερύθακοι (Erithacus)







Κελαηδά όλο το χρόνο (ακόμη και το βράδυ εάν βρίσκεται κοντά στα φώτα της πόλης!). Το διεθνές λατινικό όνομά του «Erithacus rubecula» βασίζεται στο ελληνικό όνομα Ερύθακος. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Ερύθακος ήταν χειμωνιάτικο πουλί που το καλοκαίρι μεταμορφωνόταν σε Κοκκινούρη (Καρβουνιάρης).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι Κοκκινούρηδες είναι, απλά, καλοκαιρινοί επισκέπτες από την Αφρική. Η άφιξή τους όμως, συμπίπτει σχεδών, με την αναχώρηση των Κοκκινολαίμηδων για τα ορεινά ή βορειότερα μέρη.
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοκκινολαίμης

Back To Top