Ερύθακοι - Ορνιθοπανίδα Ερύθακοι

Ερύθακοι

Κοκινολαίμηδες Ερύθακοι (Erithacus)
Μικρά στρουθιόμορφα πουλιά που παλιότερα ταξινομούνταν στην οικογένεια Τσίχλες (Turbidae). Τώρα πλέον κατατάσονται στην υποοικογένεια (Saxicolinae) που ανήκει στους Μυγοθηρίδες (Muscicapidae). Τρέφονται με σκουλήκια έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Η ονομασία του προέρχεται από το κοκκινοπορτοκαλί φτέρωμα που καλύπτει το σώμα του από το μέτωπο μέχρι το στήθος. Οι κοκινολαίμηδες διακρίνονται για το γλυκό κελάηδημά τους. Υποείδη του γένους ερύθακος ζουν σε όλη την Ευρώπη, στη Μικρά Ασία και στο Ιράν, ιδιαίτερα σε ζώνες με πλούσια βλάστηση. Στο τέλος του καλοκαιριού μεταναστεύουν στις νότιες χώρες, φτάνοντας συχνά έως τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία. Τρέφονται με έντομα, προνύμφες εντόμων και μικρούς καρπούς. Τον Απρίλιο το θηλυκό φτιάχνει στο έδαφος, σε τόπους καλά σκεπασμένους, μια φωλιά σε σχήμα κυπέλλου, στην οποία αποθέτει 5-8 αβγά· η επώασή τους διαρκεί δύο εβδομάδες.
Στο Ευρωπαικό είδος Κοκκινολαίμη (Erithacus rubecula) δεν υπάρχει έντονος σεξουαλικός διμορφισμός περιορίζεται στο σχήμα και στο όριο μεταξύ του κόκκινου και του καφέ χρώματος στο μέτωπο, στα ασιατικά είδη τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae)

Το γένος Ερύθακοι (Erithacus) χωρίζεται σε 3 είδη:

Κοκκινολαίμης, European Robin (Erithacus rubecula)
Ο Κοκκινολαίμης είναι ένα πουλί στο μέγεθος σπουργιτιού και αναγνωρίζεται εύκολα. Είναι γκριζοκαφετής με ένα μεγάλο πορτοκαλοκόκκινο σημάδι...


Υποείδος: Tenerife Robin, (Erithacus rubecula superbus)
Κανάρια νησιά (Τενερίφη, Γκραν Κανάρια).
Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι το superbus, αξίζει να θεωρηθεί ως ξεχωριστό είδος, (με ονομασία Erithacus marionae) λόγω γενετικής απομόνωσης. Αυτό όμως, βασίστηκε σε ένα πολύ μικρό επίπεδο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο πληθυσμών που ζουν στα Κανάρια νησιά και κατά πάσα πιθανότητα δεν δικαιολογείται χωρίς επιβεβαιωμένες τις όποιες διαφορές των μορφολογικών χαρακτηριστικών τους.



Japanese Robin, (Erithacus akahige)


Ryūkyū Robin, (Erithacus komadori)

Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ερύθακοι

Back To Top