Μυγοχάφτες - Ορνιθοπανίδα Μυγοχάφτες

Μυγοχάφτες

Μυγοχάφτες, Μυιοθηρίδες (Muscicapa)
Κοινή ονομασία πολλών ειδών στρουθιόμορφων εντομοφάγων πτηνών, τα οποία συλλαμβάνουν έντομα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Με την ονομασία αυτή είναι κυρίως γνωστά τα είδη της οικογένειας των μυϊοθηριιδών ή μουσκικαπιδών (muscicapidae), οι επονομαζόμενοι μ. του Παλαιού Κόσμου.
Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει σχετικά μικρά, δενδρόβια πουλιά της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Οι μ. έχουν γενικά πλατύ ράμφος, η βάση του οποίου περιβάλλεται από σκληρές τρίχες και τα πόδια τους είναι συνήθως αδύναμα και κοντά.
Γνωστότερο είναι το είδος Σταχτομυγοχάφτης (Muscicapa striata), το οποίο αναπαράγεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης απ’ όπου μεταναστεύει το φθινόπωρο προς την Αφρική για να διαχειμάσει· συναντάται, επίσης, στη δυτική Ασία. Έχει μήκος 13 εκ., μαύρο πλατύ ράμφος, μαύρα κοντά πόδια και μακριά ουρά και φτερούγες.
Το φτέρωμά του είναι καφέ-γκριζωπό στη ράχη και λευκωπό με ελαφρές σκουρόχρωμες ραβδώσεις στο στήθος και στην κοιλιά. Το πουλί αυτό συναντάται συνήθως μοναχικό σε ανοιχτά δάση και σε κήπους.
Κάθεται στητό σε περίοπτες θέσεις πάνω στα δέντρα και αφού εφορμήσει για να συλλάβει κάποιο έντομο στον αέρα, επιστρέφει συνήθως στο ίδιο κλαδί. Στην Ελλάδα είναι κοινό κατά τη μεταναστευτική του περίοδο.
Στην Ελλάδα ζουν αρκετά είδη. Απ’ αυτά ο μυιοθήρας ο φαιόχρους ή αμπελίς η ξανθόχρους που είναι γνωστός ως μυγοχάφτης, είναι το πιο διαδεδομένο. Άλλα είδη που ζουν στην Ελλάδα είναι ο μ. ο περιλαιμιοφόρος, ο μ. ο ημιπεριδεραιοφόρος και ο μ. ο ερυθρόστερνος. Τα δύο πρώτα μεταναστεύουν τον χειμώνα στην Αφρική και ξαναγυρίζουν την άνοιξη, ταξιδεύοντας μόνο νύχτα.
Στους μυϊοθηριίδες κατατάσσεται και το είδος Erithacus rubecula, γνωστό με την κοινή ονομασία κοκκινολαίμης.
Οι επονομαζόμενοι μυγοχάφτες του Νέου Κόσμου ανήκουν στην οικογένεια των τυραννιδών (tyrannidae), η οποία αριθμεί περισσότερα από 400 είδη εντομοφάγων πτηνών της Αμερικής, με μεγαλύτερη αφθονία στις τροπικές περιοχές.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Μυγοχάφτες (Muscicapa)
Γένος: Muscicapa
Μικρά πουλιά με μήκος από 9 έως 15 εκατοστά σχετικά μεγάλο κεφάλι, κοντή ουρά και ένα πλατύ στη βάση ράμφος. Εχουν απλά χρώματα στο φτέρωμά τους, ώς επί το πλείστον καφέ ή γκρι και χωρίς σχέδια. Είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και προτιμούν κυρίως δασικές εκτάσεις. Τα είδη που ζούν στην Βόρειο Ευρώπη και τη βόρεια Ασία είναι μεταναστευτικά. Η φωλιά είναι συνήθως κυπελοειδής σε δέντρα. Κάποια αφρικανικά είδη φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων.
Σταχτομυγοχάφτης (Muscicapa striata)
Μυιοθήρας ο φαιόχρους ή Αμπελίς η ξανθόχρους.
Η Ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Spotted Flycatcher λόγω των μαυριδερών στιγμάτων που φέρει στο μέτωπο, το λαιμό, στο στήθος και την κορώνα...


Γένος (Ficedula flycatchers)
Το μεγαλύτερο γένος της οικογένειας Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) με περίπου 30 είδη. Μερικοί ορνιθολόγοι τα καταττάσουν και στο γένος Muscicapa. Το συναντούμε στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Τα είδη που ζούν βόρεια σε ψυχρά κλίματα είναι μεταναστευτικά. Σε πολλά είδη υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός στο χρωματισμό, τα αρσενικά έχουν πιο φανταχτερά χρώματα και τα θηλυκά είναι πιό ανοιχτόχρωμα.
Νανομυγοχάφτης, Μ. ο ερυθρόστερνος (Ficedula parva)
Ο Νανομυγοχάφτης ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα συγγενικά του είδη, από το μικρό του μέγεθος 11,5 εκατοστα...



Δρυομυγοχάφτης, Μ. ο ημιπεριδεραιοφόρος (Ficedula semitorquata)
Ζούν κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία. Είναι μεταναστευτικό είδος και διαχειμάζει στην Αφρική.
Το μέγεθός του κυμαίνεται από 12 έως 13,5 εκατοστά συχνά έχει χαρακτηριστεί ως υποείδος του Κρικομυγοχάφτη (Ficedula albicollis). Τρέφετε κυρίως με έντομα και πολύ σπάνια αναζητεί και κάμπιες στα φυλλώματα, όπως ο Kρικομυγοχάφτης (Ficedula albicollis). Πολύ δύσκολη η διάκριση με τον Κρικομυγοχάφτη μιάς και οι διαφορές είναι πολύ μικρές.




Kρικομυγοχάφτης (Ficedula albicollis)
Απαντούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη (κάποιοι μικροί πληθυσμοί υπάρχουν στα νησιά του Gotland και του Öland στη Βαλτική θάλασσα και στη Σουηδία) στη νοτιοδυτική Ασία είναι κυρίως μεταναστευτικά. Το χειμώνα μεταναστεύουν στην υποσαχάρια Αφρική. Στη Δυτική Ευρώπη τα συναντούμε πολύ σπάνια. Τρέφετε με έντομα και με κάμπιες που βρίσκει στα φυλλώματα των δέντρων, επίσης και με διάφορα φρούτα.




Μαυρομυγοχάφτης (Ficedula hypoleuca)
Απαντάτε σχεδόν σε όλη την Ευρώπης και την δυτικής Ασία. Είναι μεταναστευτικό είδος και το χειμώνα μεταναστεύει κυρίως στη Δυτική Αφρική.



Τα είδη αυτά συναντώνται στην χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν μικρές διαφορές στον χρωματισμό τους φτερώματος τους και στο κελάηδημα τους.
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μυγοχάφτες

Back To Top