Μαυρομυγοχάφτης - Ορνιθοπανίδα Μαυρομυγοχάφτης

Μαυρομυγοχάφτης

Μαυρομυγοχάφτης (Ficedula hypoleuca)
Ο Μαυρομυγοχάφτης είναι ένα μικρό στρουθιόμορφο πουλί της οικογένειας των Μυγοθηρίδων (Muscicapidae) που ανήκει στο γένος Ficedula. Το πάνω μέρος του αρσενικού είναι μαύρο και σε ορισμένα σημεία σκούρο καφετί. Το πάνω μέρος του θηλυκού είναι ανοιχτό καστανό, μοιάζει καταπληκτικά με το συγγενικό είδος του Kρικομυγοχάφτη. Το κάτω μέρος, στήθος κοιλιά είναι λευκά. Είναι στρουμπουλό πουλί, έχει μικρό και φαρδύ ράμφος και άσπρα φτερά ωμοπλάτης. Το αρσενικό έχει ένα λευκό σημείο στο μέτωπο, το οποίο λείπει από το θηλυκό. Το μήκος σώματος φτάνει τα 13 εκατοστά, το βάρος του μέχρι 15 γραμμάρια. Ζεί 9 χρόνια περίπου.
Τα τρία είδη του γένους Ficedula, Μαύρο, Κρίκο και Δρυομυγοχάφτης μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ιδιαίτερα στο φτέρωμα του θηλυκού και του ανήλικου. Επίσης ποικίλλουν και στην εμφάνισή τους, σε συνδυασμούς του μαύρου, του άσπρου και του γκρίζου, με αποτέλεσμα η αναγνώρισή τους, να μπερδεύει και τους έμπειρους παρατηρητές. Κατά την άνοιξη τα τρία είδη μπορεί να συναντηθούν.
Μοιάζει πολύ με τον Δρυομυγοχάφτη αλλά έχει λιγότερο λευκό στις φτερούγες. Ξεχωρίζει από τον Κρικομυγοχάφτη από την απουσία λευκού κολάρου και από το λιγότερο λευκό στο μέτωπο.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Μυγοχάφτες (Muscicapa)




Ενδιαίτημα
Στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, συναντάται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, σε φυλλοβόλα και μικτά δάση, σε πάρκα και κήπους. Τον χειμώνα μεταναστεύει στην τροπική Αφρική.
Φωλιάζει σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά όχι στη χώρα μας, στην οποία είναι ένας συνηθισμένος μετανάστης το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τότε απαντάται σε μέρη με πλούσια βλάστηση και ακούγεται η χαρακτηριστική φωνή του, ένα καθαρό χουΐτ.
Διατροφή
Τρέφετε με έντομα, τα οποία συλλαμβάνει κατά την πτήση. Το φθινόπωρο τρέφετε επιπλέον και με διάφορα φρούτα.
Αναπαραγωγή
Χτίζει τη φωλιά του σε κοιλότητες δέντρων χρησιμοποιώντας, χορταράκια, κλαδάκια, και ρίζες, η εσωτερική επένδυση γίνεται με φτερά και πούπουλα. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, το θηλυκό γεννάει 5 έως 8 γαλάζια αυγά. Τα αυγά επωάζονται για 12 έως 13 ημέρες. Οι νεοσσοί ανεξαρτοποιούνται μετά από 14 έως 16 ημέρες.
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυρομυγοχάφτης

Back To Top