Κρικομυγοχάφτης - Ορνιθοπανίδα Κρικομυγοχάφτης

Κρικομυγοχάφτης

Κρικομυγοχάφτης (Ficedula albicollis)
Μικρός σε μέγεθος μυγοχάφτης, με μήκος σώματος έως 13 εκατοστά. Τα αρσενικά έχουν ασπρόμαυρο φτέρωμα, ξεχωρίζει από το λευκό κολάρο και το εκτεταμένο λευκό στο μέτωπο. Το πάνω μέρος του σώματος είναι κυρίως μαύρο, με άσπρο στις φτερούγες. Το στήθος και η κοιλιά είναι άσπρα. Τα θηλυκά είναι κυρίως γκριζο-καφέ με ασπρόμαυρες φτερούγες και είναι όμοια με τα θηλυκά των άλλων μυγοχαφτών του γένους Ficedula, με αποτέλεσμα η αναγνώρισή τους από τα άλλα είδη να είναι πολύ δύσκολη.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Μυγοχάφτες (Muscicapa)


Ενδιαίτημα
Αναπαράγεται στην ανατολική Ευρώπη και στη βόρεια Ασία. Στην Ασία εμφανίζεται στη νότια Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, μεταναστεύει στην κεντρική και νότια Αφρική. Επιστρέφει στους τόπους αναπαραγωγής τον Μάιο. Προτιμά φυλλοβόλα δάση, πάρκα, κήπους, ελαιώνες, φυτοφράκτες και οπωρώνες.
Δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα αλλά περνάει κατά τις μεταναστεύσεις του, οπότε και μπορεί να είναι κοινός στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως σε κήπους, ελαιώνες, φυτοφράκτες. Τότε, εκτός από τον παρδαλό χρωματισμό του, ο Κρικομυγοχάφτης μπορεί να γίνει αντιληπτός και από τη φωνή του, ένα δυνατό «ιιπ» που θυμίζει φωνή αηδονιού.
Διατροφή
Όπως όλοι οι μυγοχάφτες, κυνηγά κυρίως έντομα στον αέρα, αλλά ψάχνει και στο έδαφος, ειδικά ανάμεσα στα φύλλα, για προνύμφες, αράχνες και άλλα ασπόνδυλα. Σπάνια τρέφετε με φρούτα.
Αναπαραγωγή
Φωλιάζει σε γέρικα δέντρα με κοιλότητες. Φτιάχνει μια ανοιχτή φωλιά σε τρύπες δέντρων. Γεννάει από 5 έως 7 αυγά.
Πληθυσμός
Ο πληθυσμός του υπολογίζεται από 1.400.000 έως 2.400.000 πουλιά. Τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του πληθυσμού. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί είναι στη Ρουμανία και την Ουκρανία με περίπου 600.000 πουλιά.
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κρικομυγοχάφτης

Back To Top