Φοινίκουροι - Ορνιθοπανίδα Φοινίκουροι

Φοινίκουροι

Φοινίκουροι, Καρβουνιάρηδες (Phoenicurus)
Το γένος Καρβουνιάρηδες (Phoenicurus) περιλαμβάνει έντεκα είδη πτηνών που ταξινομούνται στην οικογένεια Μυγοθηρίδες (Muscicapidae). Ζούν στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Είναι μικρά εντομοφάγα πτηνά, τα αρσενικά ως επί το πλείστον έχουν έντονα χρώματα σε διάφορους συνδυασμούς του κόκκινου, μπλε, λευκού και μαύρου, τα θηλυκά έχουν ανοικτό καφέ χρώμα και καφέ -κόκκινη ουρά. Ο βιότοπός τους είναι ανοιχτά ορεινά βραχώδη τοπία, ή αραιά δάση. Το πιο κοινό είδος στην Ευρώπη είναι ο Καρβουνιάρης, Black Redstart (Phoenicurus ochruros) και ο Common Redstart (Phoenicurus phoenicurus).
Φοινίκουρος (Κοινός) (Phoenicurus phoenicurus)
Χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος του γένους είναι το είδος Phoenicurus phoenicurus, μήκους 14 εκ. Το πουλί αυτό είναι γνωστό με την κοινή ονομασία κοκκινούρης, λόγω της καστανοκόκκινης ουράς του, την οποία τινάζει συνεχώς. Το καλοκαιρινό φτέρωμα των αρσενικών είναι ποικιλόχρωμο: καστανοκόκκινο στην ουρά και στο ουροπύγιο, μαύρο στο πρόσωπο και στον λαιμό, γκριζωπό στη ράχη και στο πάνω μέρος του κεφαλιού, με μια λευκή κηλίδα στο μέτωπο, πορτοκαλόχρωμο στο στήθος, καστανό στις φτερούγες και λευκωπό στην κοιλιά. Το ράμφος και τα πόδια του είναι μαύρα. Το θηλυκό έχει πιο μουντά χρώματα και είναι γενικά καστανό με ανοιχτόχρωμη κοιλιά.
Καλοκαιρινός επισκέπτης της Ευρώπης, κοινός στη Σκανδιναβία και στη Μεγάλη Βρετανία, ο κοκκινούρης συναντάται και στην Ελλάδα, ενώ το φθινόπωρο μεταναστεύει προς την Αφρική. Φωλιάζει σε ρωγμές και κοιλότητες δέντρων, όπου το θηλυκό γεννά 5-6 γαλάζια, διάστικτα αβγά. Το κελάδημά του είναι ευχάριστο.
Καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros)
Παρόμοιο στη μορφή και στις διαστάσεις είναι το είδος Phoenicurus ochruros, το οποίο αναπαράγεται κυρίως στην κεντρική και νότια Ευρώπη· μόνο οι πληθυσμοί των ψυχρότερων περιοχών μεταναστεύουν το φθινόπωρο για να διαχειμάσουν στη νότια Ευρώπη και στην Αφρική. Το πουλί αυτό φωλιάζει και στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστό με την κοινή ονομασία καρβουνιάρης.
Το αρσενικό διακρίνεται από το γκριζόμαυρο χρώμα του φτερώματός του, που έρχεται σε αντίθεση με την ξανθοκόκκινη ουρά, ενώ οι φτερούγες του φέρουν λευκές κηλίδες· το θηλυκό έχει πιο ανοιχτόχρωμο και μουντό φτέρωμα.
Ο καρβουνιάρης φωλιάζει σε γκρεμούς, κτίρια και βραχώδεις πλαγιές και τινάζει συνεχώς την ουρά του, όπως ο κοκκινούρης.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae)

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο Γένος (Phoenicurus):

Κοκκινοκώλης, Καρβουνιάρης, Black Redstart (Phoenicurus ochruros)
Στην πατρίδα μας τον γνωρίζουν ως Κοκκινούρη ή Κοκκινοκώλη. Το όνομά του προέρχεται από τον χρωματισμό του φτερώματος της ουράς του...


Φοινίκουρος (Κοινός), Common Redstart (Phoenicurus phoenicurus)
Ο Κοκκινούρης είναι ένα είδος του γένους Φοινίκουρος (Phoenicurus) της οικογένειας Μυγοθηρίδων (Muscicapidae)...


Eversmann's Redstart (Phoenicurus erythronotus)


Blue-capped Redstart (Phoenicurus caeruleocephala)


Hodgson's Redstart (Phoenicurus hodgsoni)


Daurian Redstart (Phoenicurus auroreus)


Φοινίκουρος του Άτλαντα Moussier's Redstart (Phoenicurus moussieri)


Güldenstädt's Redstart (Phoenicurus erythrogastrus)


Blue-fronted Redstart (Phoenicurus frontalis)


White-throated Redstart (Phoenicurus schisticeps)


Przevalski's Redstart (Phoenicurus alaschanicus)



Βιβλιογραφία:
U. N. Glutz von Blotzheim, K. M. Bauer: Handbuch der Vögel Mitteleuropas (HBV). Band 11/I, Turdidae / Erithacinae, AULA-Verlag, ISBN 3-923527-00-4
Armin Landmann: Der Hausrotschwanz. AULA-Verlag, Wiesbaden 1996, ISBN 3-89104-551-4

Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Φοινίκουροι

Back To Top