Κοκκινούρης - Ορνιθοπανίδα Κοκκινούρης

Κοκκινούρης

Κοκκινούρης, Φοινίκουρος ο κοινός (Phoenicurus phoenicurus)
Ο Κοκκινούρης είναι ένα είδος του γένους Φοινίκουρος (Phoenicurus) της οικογένειας Μυγοθηρίδων (Muscicapidae). Παλιότερα κατατασσόταν στην οικογένεια Τουρδιδίδες (Turdidae). Το μήκος του κυμαίνεται από 13 έως 14,5 εκατοστά και το βάρος από 12 έως 20 γραμμάρια. Το αρσενικό έχει εντυπωσιακές έγχρωμες αντιθέσεις, έχει έντονο κοκκινωπό χρωματισμό στο στήθος, την κοιλιά και την ουρά. Ράχη και το πάνω μέρος του κεφαλιού γκρίζα. Μαύρο χρώμα, χαμηλά στο πρόσωπο ως το λαιμό, οι φτερούγες είναι συνήθως καφέ. Το θηλυκό μοιάζει με το αντίστοιχο του Καρβουνιάρη αλλά είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Και τα δύο φύλα διακρίνονται για το αδιάκοπο τρεμούλιασμα της ξανθοκόκκινης ουράς. Παρόμοια ουρά και συμπεριφορά έχει ο Καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros) και ο Πετροκότσυφας (Monticola saxatilis).

Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Γένος: Καρβουνιάρηδες (Phoenicurus)




Ενδιαίτημα
Καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, έρχεται από την Αφρική, νότια της Σαχάρας, για να αναπαραχθεί κυρίως σε ανοιχτά δάση. Δυστυχώς, οι όμορφοι Κοκκινούρηδες έχουν γνωρίσει αισθητή μείωση των πληθυσμών τους στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στην εντατικοποίηση της δασοπονίας όσο και στην επέκταση της ερημικής ζώνης του Σαχέλ στην Αφρική, που κάνει ακόμα δυσκολότερο το ταξίδι της μετανάστευσης.
Στα νότια Βαλκάνια, Ελλάδα, Κριμαία και ανατολικά έως το Τουρκμενιστάν, το Νότιο Ουζμπεκιστάν και το Ιράν, απαντά το υποείδος P. p. samamisicus, που εκτός από πιο σκούρα ράχη, έχει λευκά σημάδια στις φτερούγες και λίγο πιο διαφορετικό κελάηδημα.


Αναπαραγωγή
Ο Κοκκινούρης γεννά σε κοιλότητες δέντρων, βράχων ή ξερολιθιών, συνήθως μία ή σπανιότερα, δύο φορές το χρόνο. Το αρσενικό καμιά φορά κελαηδάει και μέσα από την τρύπα που έχει διαλέξει για φωλιά ή μπαίνει και βγαίνει συνεχώς για να προσελκύσει το θηλυκό. Τα 5-7 αβγά τα κλωσσάει το θηλυκό για 13-14 μέρες ενώ την ανατροφή των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.
Διατροφή
Τρέφετε κυρίως με διάφορα έντομα, αρθρόποδα, μύγες, σκαθάρια, υμενόπτερα, σκουλήκια, γαστερόποδα, σαρανταποδαρούσες, προνύμφες και περιστασιακά με διάφορα φρούτα του δάσους.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοκκινούρης

Back To Top