Xρυσοβασιλίσκος - Ορνιθοπανίδα Xρυσοβασιλίσκος

Xρυσοβασιλίσκος

Xρυσοβασιλίσκος (Regulus regulus)
Μαζί με τον Πυρροβασιλίσκο είναι ένα από τα μικρότερα είδη πουλιών στην Ευρώπη. Το μήκος του φτάνει τα εννέα εκατοστά και ζυγίζει από τέσσερα έως επτά γραμμάρια. Εύκολα μπερδεύεται με τον Πυρροβασιλίσκο, ο οποίος όμως σε αντίθεση με τον Xρυσοβασιλίσκο, έχει μια λευκή φαρδιά λωρίδα πάνω από τα μάτια. Ο Χρυσοβασιλίσκος είναι στρουμπουλό πουλί, με ωραίο γκριζοπράσινο χρώμα στο πάνω μέρος και ασπρόμαυρες φτερούγες, πιο ωχρός από κάτω ενώ το κεφάλι του στολίζει μια φωτεινή πυρόξανθη στο αρσενικό, ή κίτρινη στο θηλυκό λωρίδα στο στέμμα, η οποία περιβάλλεται από δύο χοντρές μαύρες γραμμές.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Βασιλίσκοι (Regulus)





Ενδιαίτημα
Συναντάται σε κωνοφόρα δάση κυρίως ερυθρελάτης και σε πευκοδάση. Εκτός της εποχής αναπαραγωγής, μπορούν επίσης να παρατηρηθούν και σε καθαρά φυλλοβόλα δάση ή περιοχές με καλαμιώνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρατηρούνται περιστασιακά σε πάρκα πόλεων με κωνοφόρα δέντρα.
Στην Ελλάδα ο Χρυσοβασιλίσκος αναπαράγεται σε ελατοδάση και πευκοδάση στα ψηλότερα βουνά. Το χειμώνα μπορεί να κατεβαίνει χαμηλότερα, ακόμα και μέσα στα πάρκα των πόλεων ενώ καταφθάνουν στην πατρίδα μας Χρυσοβασιλίσκοι και από πιο βόρειες περιοχές.
Αναπαραγωγή
Η φωλιά φτιάχνεται στην άκρη των κλαδιών και είναι μια μικροσκοπική σφαιρική κούπα εξωτερικά πλεγμένη με βρύα, λειχήνες και εσωτερικά επενδύεται με πούπουλα, ιστούς αράχνης καθώς και από τα κουκούλια αυγών από κάμπιες. Το χτίσιμο της φωλιάς ξεκινάει από το αρσενικό και από την τρίτη ημέρα, συμμετέχει και το θηλυκό. Οι φωλιές είναι πολύ σταθερές και τόσο καλά μονωμένες ώστε τα θηλυκά να μπορούν να αφήσουν τη φωλιά τους ή τους νεοσσούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, για έως και 25 λεπτά σε όλες τις καιρικές συνθήκες χωρίς να ψύχονται. Οι εγκαταλελειμμένες φωλιές μπορούν να αντέξουν για χρόνια. Εκεί μέσα γεννιούνται 9 με 11 στικτά αβγά, που τα κλωσσάει το θηλυκό για περίπου 16 μέρες ενώ τα μικρά μπορούν να αφήσουν τη φωλιά σε περίπου 20 μέρες.
Διατροφή
Τρέφονται με μικρά αρθρόποδα, μικρές κάμπιες, αφίδες, ψωκόπτερα, νευρόπτερα, κουνούπια, και άλλα μικρά κυρίως έντομα. Η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθημερινά αντιστοιχεί στο σωματικό τους βάρος. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο, η απαίτηση διατροφής μπορεί να διπλασιαστεί.
Την άνοιξη ο αρσενικός Χρυσοβασιλίσκος τραγουδά ψηλά στα δέντρα ένα αυξομειούμενο σε ένταση «σισισισιου σι».
Πληθυσμός
Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός υπολογίζεται από 19 έως 35 εκατομμύρια αναπαραγωγικά ζευγάρια. Οι χώρες με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο ζεύγη αναπαραγωγής, είναι το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας με 8 έως 15 εκατομμύρια αναπαραγόμενα ζευγάρια, η Σουηδία με 2 έως 4 εκατομμύρια, η Ρουμανία με 1,84 έως 2,5 εκατομμύρια και η Γερμανία με ένα εκατομμύριο.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Βασιλίσκος

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Xρυσοβασιλίσκος

Back To Top