Πυρροβασιλίσκος - Ορνιθοπανίδα Πυρροβασιλίσκος

Πυρροβασιλίσκος

Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapillus)
Ο Πυρροβασιλίσκος είναι το μικρότερο πουλί της Ελλάδας, με μήκος μόλις εννέα εκατοστών. Ζυγίζει από τέσσερα έως έξι γραμμάρια και το μήκος των φτερούγων του κυμαίνεται από 13 έως 16 εκατοστά. Κύριο χαρακτηριστικό του Βασιλίσκου είναι η μαύρη οφθαλμική γραμμή που περνάει από το μάτι και το έντονο άσπρο φρύδι, που τον ξεχωρίζει από τα άλλα συγγενικά είδη. Η μαύρες οφθαλμικές γραμμές, ενώνονται μέχρι το μέτωπό του, τα μάγουλά του είναι γκρίζα. Το πάνω μέρος του σώματός του έχει φτέρωμα πρασινωπό ενώ το κάτω ανοιχτόχρωμο. Τα ενήλικα στο κεφάλι φέρουν χαρακτηριστική κορώνα χρώματος κίτρινου τα θηλυκά και πορτοκαλί τα αρσενικά.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Βασιλίσκοι (Regulus)





Ενδιαίτημα
Η περιοχή διανομής της περιλαμβάνει τη νοτιοδυτική και κεντρική Ευρώπη καθώς και τα βουνά της Βόρειας Αφρικής και της Μικράς Ασίας.
Είναι επιδημητικό είδος, συναντάται όλο το χρόνο στην Ελλάδα, ενώ ορισμένοι Βασιλίσκοι καταφθάνουν για να ξεχειμωνιάσουν σποραδικά σε όλη τη χώρα. Τον συναντάμε το καλοκαίρι σε κωνοφόρα ή μικτά δάση, και το χειμώνα σε ελαιώνες, χαμόδεντρα, θάμνους και λόχμες.
Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά τον Μάιο. Φτιάχνει σφαιρική, κρεμαστή φωλιά, χρησιμοποιώντας βρύα, στα κλαδιά των κωνοφόρων κυρίως δέντρων, σε θάμνους και περικοκλάδες.
Γεννάει δύο φορές, Μάιο-Ιούλιο, από 7-9 αβγά με καφετιά στίγματα, που κλωσσάει ο θηλυκός Βασιλίσκος για 14-15 μέρες. Οι νεοσσοί σιτίζονται και από τους δύο γονείς. Τα νεαρά πετούν μετά από 19-20 μέρες.
Διατροφή
Τρέφεται με έντομα και και τις προνύμφες τους, αρθρόποδα και σπόρους. Αναζητεί την τροφή του στα φυλλώματα των δέντρων και των θάμνων.

Το κελάηδημα του Βασιλίσκου είναι μια συμπαθητική μονότονη σειρά από υψηλές νότες, που επιταχύνεται και ανεβαίνει καταλήγοντας σε «σισισισισισια».
Ετικέτες: Βασιλίσκος

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πυρροβασιλίσκος

Back To Top