Ρεγουλίδες - Ορνιθοπανίδα Ρεγουλίδες

Ρεγουλίδες

Βασιλίσκοι, Ρεγουλίδες (Regulidae)
Οι Βασιλίσκοι είναι ένα μικρό γένος πουλιών, το οποίο σήμερα θεωρείται ως ξεχωριστή οικογένεια Regulidae και περιλαμβάνει επτά είδη. Παλιότερα ήταν ταξινομημένο λόγω εξωτερικής ομοιότητας με το γένος Φυλλοσκόποι (Phylloscopus) στην οικογένεια (Sylviidae). Η ονομασία Regulus είναι λατινική και σημαίνει μικρός βασιλιάς ή πρίγκιπας και προέρχεται από τη χαρακτηριστική χρωματιστή κορώνα στα ενήλικα πτηνά. Οι Βασιλίσκοι συγκαταλέγονται στα μικρότερα στρουθιόμορφα, το μήκος κυμαίνεται από 8 - 11 εκατοστά και ζυγίζει από 6 - 8 γραμμάρια, τα δύο φύλα έχουν το ίδιο μέγεθος. Το κύριο φτέρωμα είναι ανοιχτό λαδοπράσινο. Ζούν στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία. Είναι ευκίνητα πουλιά που μετακινούνται συνεχώς στα φυλλώματα των δέντρων και των θάμνων αναζητώντας την τροφή τους. Η διατροφή τους περιλαμβάνει κυρίως ποικιλίες εντόμων και αράχνες.
Τα ενήλικα πουλιά χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολύχρωμων λοφίων στο κεφάλι.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος: Ρέγουλος (Regulus)

Xρυσοβασιλίσκος (Regulus regulus)
Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ζουν τα είδη ρέγουλος ο γνήσιος Regulus regulus (κοινώς χρυσοβασιλίσκος), με εντυπωσιακό χρυσαφί λοφίο.
Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Regulus regulus regulus



Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapillus)
και ρέγουλος ο πυρροκέφαλος ή λευκόφρυς, Regulus ignicapillus (κοινώς βασιλίσκος), το οποίο ξεχωρίζει από το προηγούμενο από μια μαύρη γραμμή κατά μήκος κάθε ματιού.



Το φτέρωμά τους είναι ανοιχτοπράσινο ραχιαία και λευκωπό κοιλιακά.

ρέγουλος ο σατράπης, Golden-crowned Kinglet (Regulus satrapa)
Τυπικοί αντιπρόσωποι του γένους στη Βόρεια Αμερική είναι τα είδη Regulus satrapa, με χαρακτηριστικές κόκκινες και κίτρινες λωρίδες στο λοφίο του.
Τα ενήλικα έχουν λαδί-γκρι πάνω φτέρωμα και λευκό χρώμα στο κάτω μέρος, μαύρη λωρίδα στα μάτια και στο κεφάλι το χαρακτηριστικό κίτρινο στέμα ανάμεσα από δύο μαύρες γραμμώσεις, το αρσενικό ξεχωρίζει από μία πορτοκαλί κηλίδα στην κορυφή. Τρέφετε με αράχνες και διάφορα έντομα που βρίσκει στα δέντρα και στους θάμνους. Ο βιότοπος είναι τα δάση κωνοφόρων στον Καναδά, στις βορειοανατολικές και δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν πιο νότια το χειμώνα.



Ruby-crowned Kinglet (Regulus calendula)
και Regulus calendula, έχει λαδοπράσινο φτέρωμα στο πάνω μέρος ενώ στο κάτω ανοιχτό χρωματισμό και στις φτερούγες άσπρες ραβδώσεις, επίσης έχει ένα ακανόνιστο δαχτυλίδι γύρω από την περιοχή των ματιών. Η κόκινη κορώνα στο κεφάλι του αρσενικού είναι ορατή μόνο σε στιγμές έξαρσης του πτηνού. Ο βιότοπός του είναι δασώδεις περιοχές με θάμνους. Ζεί στα δάση κωνοφόρων της Αλάσκας, του Καναδά, της Νέα Αγγλία και στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Διαχειμάζει το χειμώνα στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και στο Μεξικό.



Taiwan Firecrest (Regulus goodfellowi)
Λιγότερο διαδεδομένα είναι τα είδη Regulus goodfellowi, είναι ενδημικό στα βουνά του νησιού της Ταϊβάν.
Το μήκος του είναι μόλις 9 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 7 γραμμάρια, καθιστώντας το το μικρότερο από όλα τα ενδημικά είδη πουλιών της Ταϊβάν, και το μικρότερο και πιο πολύχρωμο μέλος της οικογένειας. Το στέμμα στην κορυφή του κεφαλιού είναι κίτρινο και πορτοκαλί με μαύρες ρίγες.


και Madeira Firecrest (Regulus madeirensis)
Παλιότερα χαρακτηριζόταν ως ένα υποείδος του Πυρροβασιλίσκου (Regulus ignicapillus), από το 2003 και μετά αποτελεί ξεχωριστό είδος.
Εχει μικρότερη λωρίδα πάνω από τα μάτια από τον Πυρροβασιλίσκο (Regulus ignicapillus) πιο ανοιχτό πορτοκαλί στέμα στο κεφάλι και ένα πιο μακρύ ράμφος.
Έχει έντονο λαδί πάνω φτέρωμα, ενώ το κάτω μέρος υπόλευκο με γκρίζο καφετί στο στήθος και τα πλευρά και καφέ - μαύρα πόδια. Το στέμα στα θηλυκά είναι κίτρινο στα αρσενικά πορτοκαλί.


Κείμενο Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Βασιλίσκος, Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ρεγουλίδες

Back To Top