Αμμοδρόμος - Ορνιθοπανίδα Αμμοδρόμος

Αμμοδρόμος

Αμμοδρόμος (Cursorius cursor)
Ο Αμμοδρόμος είναι είδος πουλιού που ανήκει στην οικογένεια Γλαρεολίδες (Glareolidae). Φτάνει σε μήκος σώματος τα 23 εκατοστά, σχετικά μακριά πόδια, στρογγυλό κεφάλι και ράμφος με κλίση προς τα κάτω. Το πάνω μέρος του φτερώματος έχει το χρώμα της άμμου, ανοιχτό καφέ μπεζ. Η κάτω πλευρά είναι ανοιχτότερη. Στο κεφάλι έχει ένα όμορφο σχέδιο, από δύο παράλληλες γραμμές άσπρου και μαύρου χρώματος, που περικλείουν το τρίχρωμο στέμμα. Το οπίσθιο μισό του κεφαλιού έχει γκριζωπό χρώμα. Όταν πετάει, αποκαλύπτει το σκοτεινό χρώμα στο κάτω μέρος των φτερούγων του, δίνοντας έτσι μία πιο παρδαλή εντύπωση. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι παρόμοια.




Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριόμορφα | Γλαρεολίδες (Glareolidae)
Ενδιαίτημα
ο Αμμοδρόμος προτιμά τις στεπώδεις και υποερημικές περιοχές με ελάχιστη βλάστηση. Εξαπλώνεται κυρίως στην βόρεια Αφρική, στις Καναρίους Νήσους, Πράσινο Ακρωτήριο, στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοδυτική Ασία έως το Τουρκμενιστάν. Στην Ευρώπη εμφανίζεται σπάνια περιπλανώμενος. Οι περισσότερες παρατηρήσεις του είδους γίνονται στη Μεσόγειο, έχει παρατηρηθεί μέχρι τη Σκανδιναβία. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μικρές ομάδες που μετακινούνται το φθινόπωρο, μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου.
Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί και την άνοιξη.
Σε αντίθεση με άλλα παρυδάτια πουλιά, ο Αμμοδρόμος προτιμά τα ξηρά ανοιχτά εδάφη. Ζει σε στέπες και ημιερημικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης εμφανίζεται σε ξηρούς βοσκότοπους και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στα θερμά μέρη που ζει ο Αμμοδρόμος αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, αναζητώντας σκιά σε θάμνους.
Αναπαραγωγή
Γεννάει στο έδαφος συνήθως 2 αυγά. Η περίοδος επώασης διαρκεί 18 έως 19 ημέρες, στην επώαση συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Οι νεοσσοί σιτίζονται για 18 έως 19 ημέρες, μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν.
Διατροφή
Τρέφεται με αρθρόποδα, σκαθάρια, ακρίδες, κάμπιες, μυρμήγκια και αράχνες, σε μικρότερο βαθμό, με σαλιγκάρια και σαύρες.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αμμοδρόμος

Back To Top