Μαυρονεροχελίδονο - Ορνιθοπανίδα Μαυρονεροχελίδονο

Μαυρονεροχελίδονο

Μαυρονεροχελίδονο (Glareola nordmanni)
Το Μαυρονεροχελίδονο είναι είδος πουλιού που ανήκει στην οικογένεια Γλαρεολίδες (Glareolidae).
Το Μαυρονεροχελίδονο φτάνει σε μήκος σώματος από 24 έως 26 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν από 91 έως 105 γραμμάρια, τα θηλυκά είναι λίγο ελαφρύτερα, ζυγίζουν από 84 έως 99 γραμμάρια. Το άνοιγμα των φτερούγων κυμαίνεται από 60 έως 68 εκατοστά. Η εμφάνισή του θυμίζει μεγάλο χελιδόνι στη σωματοδομή και στο πέταγμα. Έχει μακριά διχαλωτή ουρά και άσπρο στο πίσω μέρος της πλάτης.
Το άνω μέρος του σώματος είναι λαδοκαφέ. Το κάτω μέρος των φτερούγων είναι μαύρο, ο λαιμός και το πηγούνι κρεμ, το στήθος καφετί και διαχωρίζεται από το λαιμό από μια μαύρη γραμμή. Η βάση του ράμφους είναι κόκκινη και το ράμφος είναι κοντό και μαύρο. Τα πόδια μαύρα.
Σε αντίθεση με το παρόμοιο Νεροχελίδονο, λείπει το χαρακτηριστικό λευκό ημικύκλιο στη βάση του οφθαλμού.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριόμορφα | Γλαρεολίδες (Glareolidae)
Ενδιαίτημα
Ο βιότοπος του Μαυρονεροχελίδονου είναι κυρίως ανοιχτές στέπες, συνήθως κοντά σε λίμνες, ξηρά ή λασπώδη μέρη με χαμηλή βλάστηση και χέρσα χωράφια κοντά σε νερά.
Αναπαράγεται στην ευρασία, από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία έως και στις στέππες του Καζακστάν. Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική, νοτίως του ισημερινού. Μεταναστεύει από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου για τις περιοχές διαχείμανσης και επιστρέφει στους τόπους αναπαραγωγής κατά τους μήνες Απρίλιο - Μάιο.
Διατροφή
Τρέφεται κυρίως με διάφορα έντομα που κυνηγάει ομαδικά, κυρίως το πρωί και το βράδυ. Στην Αφρική τρέφεται κυρίως με ακρίδες και τερμίτες.
Αναπαραγωγή
Αναπαράγονται σε αποικίες που κυμαίνονται από 2 έως 300 ζευγάρια. Συχνά και με άλλα συγγενικά είδη. Γεννάει στο έδαφος σε μία πρόχειρη φωλιά, ανάμεσα σε αραιή βλάστηση. Γεννά 3 έως 4 λαδοπράσινα με σκούρα στίγματα, αυγά. Η επώαση διαρκεί από 17 έως 19 ημέρες και συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Τα νεαρά πουλιά ανεξαρτοποιούνται μετά από πέντε έως έξι εβδομάδες.
Πληθυσμός
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του κυμαίνεται από 2500 έως 5100 ζευγάρια, με πτωτική τάση. Το επίκεντρο της ευρωπαϊκής διανομής είναι το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Στην Τουρκία και την Ουκρανία υπάρχουν έως και πενήντα ζευγάρια. Μεμονωμένα ζευγάρια υπάρχουν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυρονεροχελίδονο

Back To Top