Γλαρεολίδες - Ορνιθοπανίδα Γλαρεολίδες

Γλαρεολίδες

Γλαρεολίδες (Glareolidae)
Οικογένεια πουλιών της τάξης των Χαραδριόμορφων (Charadriiformes). Χωρίζονται σε δύο διαφορετικούς τύπους πουλιών: τις Γλαρεολίνες (Glareolinae), ευκίνητα πουλιά στην πτήση και τις Κουρσορίνες (Cursoriinae) που είναι κυρίως εδαφόβια πουλιά. Όλα τα είδη έχουν κοντό ράμφος με κλίση προς τα κάτω και μακριές διχαλωτές ουρές.
Συναντούνται στη νότια Ευρώπη, τη νότια και κεντρική Ασία, την υποσαχάρια Αφρική, τη βόρεια Αφρική, την Αραβική Χερσόνησο και στην Αυστραλία.

Υδρόβια & Παρυδάτια | Χαραδριόμορφα | Γλαρεολίδες (Glareolidae)
Η οικογένεια αριθμεί 17 είδη περίπου, χωρίζονται σε δύο διαφορετικές υποοικογένειες:
1. Κουρσορίνες (Cursoriinae)
Έχουν μακριά πόδια και είναι καλοί δρομείς, όπως προδίδει και η ονομασία τους. Το φτέρωμά τους είναι γκρι, λευκό και μπεζ ανοιχτό, απόχρωση της άμμου. Χαρακτηριστικό όλων των ειδών είναι μια σκουρόχρωμη λωρίδα στην περιοχή των ματιών. Είναι τριδάκτυλα, λείπει το οπίσθιο δάχτυλο.
Οι Κουρσορίνες (Cursoriinae) αναζητούν πάντα το φαγητό τους στο έδαφος, τρέφονται κυρίως με έντομα, σαλιγκάρια και σαύρες. Ζούν σε ξηρές περιοχές, όπως οι στέππες και ημιερημικές περιοχές. Συνήθως είναι ενδημικά είδη. Χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος είναι το είδος Αμμοδρόμος (Cursorius cursor).
2. Γλαρεολίνες (Glareolinae)
Οι Γλαρεολίνες (Glareolinae), συλλαμβάνουν κυρίως έντομα στον αέρα. Ωστόσο, δραστηριοποιούνται και στο έδαφος αναζητώντας την τροφή τους. Εξαρτούνται από τα έντομα που ζουν κοντά στο νερό, επομένως η εγγύτητα κοντά σε νερά, συνήθως κοντά σε λίμνες, είναι απαραίτητη. Είναι μεταναστευτικά πτηνά. Τα πόδια είναι κοντύτερα από τις Κουρσορίνες (Cursoriinae). Το ράμφος είναι κοντό με κλίση προς τα κάτω, συνήθως κόκκινο στη βάση και μαύρο προς την άκρη. Όλα τα είδη ανήκουν στο γένος Γλαρεόλη (Glareola), όπως ο Πλουβιανός, το Νεροχελίδονο και το Μαυροχελίδονο

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Οικογένεια, Χαραδριόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γλαρεολίδες

Back To Top