Κιχλίδες - Ορνιθοπανίδα Κιχλίδες

Κιχλίδες

Τσίχλες ή Κιχλίδες (Turdus) Κοκκινότσιχλα
Το γένος Τσίχλες ή Κιχλίδες (Turdus) ανήκει στην οικογένεια Τουρδιδίδες (Turdidae). Κύριο χαρακτηριστικό τα σχετικά μακριά πόδια και τα μεγάλα μάτια. Τρέφονται κυρίως με άγρια φρούτα όπως άγρια βατόμουρα και με ασπόνδυλα όπως διάφορα έντομα και σκουλήκια που συχνά αναζητούν στο έδαφος. Συναντώνται στην εύκρατη και τροπική ζώνη. Πολλά είδη είναι μεταναστευτικά. Τα περισότερα είδη έχουν συνήθως καφετί ή καστανό το πάνω φτέρωμα ενώ το κάτω ανοιχτόχρωμο διάστικτο με μαύρες κηλίδες.
Το πιό γνωστό και ευρέως διαδεδομένο είδος στην Ευρώπη είναι ο Κότσυφας (Turdus merula), ενώ στην βόρειο Αμερική το Τούρδος ο μεταναστευτικός, American Robin (Turdus migratorius).
Περιγραφή από τον Αριστοτέλη
τών δέ κοττύφων δύο γένη εσίν, ό μέν έτερος μέλας καί πανταχού ών, ό δ΄έτερος έκλευκος, τό δέ μέγεθος ίσος εκείνω, καί ή φωνή παραπλησία εκείνω, εσίν, δ΄ούτος έν Κυλλήνη τής Αρκαδίας, άλλοθι δ΄ουδαμού. Τούτων όμοιος τώ μέλανι κοττύφω εσί λαιός, τό μέγεθος μικρώ ελάτων, ούτος επί τών πετρών καί επί τών κεράμων τάς διατριβάς ποιείται, τό δέ ρύγχος ού φοινικούν έχει καθάπερ ό κόττυφος. Κιχλών δ΄είδη τρία, ή μέν ιξοβόρος, αύτη δ΄ούκ εσθίει αλλ΄ιξόν καί ρητίνην, τό δέ μέγεθος όσον κόττυφος. Άλλη δ΄ήν καλούσι τινες ιλιάδα, ελαχίστη τε τούτων καί ήττον ποικίλη.
΄Εστι δέ τις πετραίος ώ όνομα κύανος, ούτος ό όρνις έν Νισύρω μάλιστα εστί, ποιείται δ΄επί τών πετρών τάς διατριβάς. Το δέ μέγεθος κοττύφου μέν ελάττων, σπίζης δέ, μείζων μικρώ. μεγαλόπους δέ, καί πρός τάς πέτρας προσαναβαίνει. κυανούς όλος, τό δέ ρύγχος έχει λεπτόν και μακρόν, σκέλη δέ βραχέα τή πίπω παρόμοια.


Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Κιχλίδες (Turdus)




Οι Τσίχλες συχνάζουν συνήθως σε δάση και σε θαμνώδεις περιοχές. Είναι παμφάγα πουλιά, τρεφόμενα κυρίως με έντομα, μικρά ασπόνδυλα, αλλά και καρπούς. Την άνοιξη, περίοδο κατά την οποία ακούγεται συχνότερα το μελωδικό κελάηδημα των αρσενικών Τσίχλες, κατασκευάζουν φωλιά σε σχήμα κυπέλλου, όπου τα θηλυκά αποθέτουν τα αβγά τους. Οι πληθυσμοί των βόρειων περιοχών μεταναστεύουν νοτιότερα το φθινόπωρο.
κίχλη, ή και κίχλα
το ωδικό πτηνό τσίχλα («Συρακόσιοι δὲ τὰς κίχλας κιχήλας λέγουσιν», Αθήν.)
Ο πιο κοινός αντιπρόσωπος του γένους στην Ευρώπη είναι το είδος Κελαηδότσιχλα (Turdus philomelos), που ζει και στην Ελλάδα. Το πουλί αυτό έχει μήκος 23 εκ. και το φτέρωμά του, παρόμοιο στα δύο φύλα, είναι καστανό στη ράχη και διάστικτο, λευκό στην κοιλιά. Συχνάζει σε δάση και σε κήπους και φωλιάζει συνήθως σε θάμνους και άλλα ξυλώδη φυτά, σπανιότερα σε κτίρια. Το αρσενικό κελαηδά δυνατά επαναλαμβάνοντας την ίδια σύντομη φράση.

Άλλα ευρωπαϊκά είδη τα οποία συναντώνται και στην Ελλάδα είναι το Turdus viscivorus, γνωστό και ως Τσαρτσάρα, και το Turdus torquatus, κοινώς Χιονοκότσυφας. Το πρώτο, μεγαλύτερο σε μέγεθος από την κοινή τσίχλα, έχει γκριζοκάστανη ράχη, ενώ η κοιλιά του είναι πιο σκούρα με ευδιάκριτες στρογγυλές κηλίδες. Είναι κοινό σε ανοιχτά δάση και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις της Ευρώπης και της Ασίας και αρκετοί βόρειοι πληθυσμοί του διαχειμάζουν νοτιότερα.
Ο Χιονοκότσυφας ζει σε μεγάλα υψόμετρα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και οι περισσότεροι πληθυσμοί της είναι μεταναστευτικοί. Στην Ελλάδα θεωρείται σπάνιο πουλί και φωλιάζει μόνο σε ορισμένες ορεινές περιοχές της Θράκης. Το αρσενικό του είδους διακρίνεται από το μαύρο φτέρωμά του που εμφανίζει μια λευκή, ημισεληνοειδή περιοχή στο στήθος· το φτέρωμα του θηλυκού είναι καστανωπό και η ημισέληνος λιγότερο ευδιάκριτη, ενώ στα μικρά μπορεί να απουσιάζει.
Στην Ελλάδα συναντώνται επίσης, ως χειμερινοί επισκέπτες, τα είδη Turdus pilaris (κοινώς Κεδρότσιχλα) και Turdus iliacus (κοινώς Κοκκινότσιχλα), ενώ σποραδικά εμφανίζεται και το είδος Turdus ruficolis (κοινώς μαυρόλαιμη τσίχλα).
Η Κεδρότσιχλα, συνολικού μήκους περίπου 25 εκ., αναπαράγεται στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας και συνήθως διαχειμάζει νοτιότερα. Είναι αγελαίο πουλί, σε αντίθεση με τις περισσότερες Τσίχλες. Τα δύο φύλα είναι παρόμοια, με καστανή ράχη, γκρίζο κεφάλι και ουροπύγιο, λευκωπή κοιλιά και σκούρα ουρά· στο στήθος διακρίνεται μια πυρόξανθη περιοχή.

Η Κοκκινότσιχλα φωλιάζει στα δάση κωνοφόρων ή σημύδας, ή στην τούνδρα της βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, ενώ το φθινόπωρο μετακινείται προς τον νότο. Είναι μικρόσωμο πουλί και έχει παρόμοιους χρωματισμούς με την κοινή τσίχλα· διακρίνεται, ωστόσο, από το κόκκινο χρώμα του φτερώματος στις πλευρές και στην κάτω επιφάνεια των φτερούγων, αλλά και από μία λευκή ταινία που φέρει πάνω από κάθε μάτι.

Τούρδος ο μεταναστευτικός (Turdus migratorius),
επίσης γνωστός ως Αμερικανικός Κοκκινολαίμης, είναι μεταναστευτικό ωδικό πτηνό της οικογενείας των Τουρδιδών. Φτάνει σε μήκος σώματος τα 25 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 77 γραμμάρια, θεωρείται το μεγαλύτερο είδος τσίχλας της βόρειας Αμερικής. Πήρε το όνομά του από τον ευρωπαϊκό κοκκινολαίμη ευρωπαϊκό κοκκινολαίμη εξαιτίας του κοκκινωπού-πορτοκαλί του στήθους, μολονότι τα δύο είδη δεν είναι στενώς συγγενικά, αφού ο ευρωπαϊκός κοκκινολαίμης ανήκει στην οικογένεια των Μυγοθηριδών. Ο αμερικανικός κοκκινολαίμης είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλη την Βόρειο Αμερική, ξεχειμωνιάζοντας από τον νότιο Καναδά στο κεντρικό Μεξικό και κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού. Είναι το πτηνό της πολιτείας του Κοννέκτικατ, του Μίσιγκαν, και του Γουισκόνσιν.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο αμερικανικός κοκκινολαίμης κατατάσσεται πίσω μόνο από τον Αγελαίο τον φοινικέα (και μόλις εμπρός του εισηγμένου ευρωπαϊκού ψαρονιού) ως το πλέον πολυπληθές, σωζόμενο χερσαίο πτηνό της Βορείου Αμερικής. Έχει επτά υποείδη, αλλά μόνο το Turdus migratorius confinis της Νότιας Κάτω Καλιφόρνιας είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός, με ανοιχτή γκριζοκάστανη κοιλιά.


Ετικέτες: Κιχλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κιχλίδες

Back To Top