Χιονοκότσυφας - Ορνιθοπανίδα Χιονοκότσυφας

Χιονοκότσυφας

Χιονοκότσυφας, Κόσσυφος ο λευκόστερνος Ring Ouzel (Turdus torquatus)
Ο χιονοκότσυφας παρουσιάζει αραιή κατανομή σε όλη σχεδόν την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του Καυκάσου) όπου φιλοξενεί το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους (310.000-670.000 ζευγάρια, BirdLife International 2004).
Μήκους 24 εκατοστών, το αρσενικό μοιάζει με τον αρσενικό Κότσυφα (Turdus merula), καθώς έχει παρόμοιο μέγεθος και μαύρο χρωματισμό, που είναι όμως πιο θαμπός. Στο στήθος ξεχωρίζει ένα ευδιάκριτο, λευκό μισοφέγγαρο το οποίο απουσιάζει από τα ανήλικα. Το λευκό σημάδι στο στήθος επιδεικνύεται συχνά από το αρσενικό για να εντυπωσιάσει το θηλυκό ή για να αποθαρρύνει κάποιον ανταγωνιστή του. Τα θηλυκά έχουν σκούρο καστανό χρωματισμό. Τα φτερά που είναι πιο ανοιχτόχρωμα στις άκρες μοιάζουν με λέπια.
Ενδιαίτημα
Χωροκρατικό είδος δεν παρουσιάζει μεγάλη πυκνότητα στην ζώνη κατανομής του και παρατηρείται συνήθως σε ζευγάρια αν και σχηματίζει μικρά κοπάδια την περίοδο του χειμώνα συχνά μαζί με άλλες τσίχλες (Turdus spp.).
Μεταναστευτικό είδος, αρκετά άτομα ξεχειμωνιάζουν στην Μεσόγειο δημιουργώντας μικρές ομάδες. Στην Ελλάδα φώλιασμα του χιονοκότσυφα έχει εξακριβωθεί στην Ροδόπη, το όρος Όρβηλος στην Μακεδονία καθώς και στην Τύμφη και την περιοχή του Μετσόβου στην Ήπειρο (Hnadrinos & Akriotis 1997).
O ελληνικός πληθυσμός εκτιμάται σε 50-100 ζευγάρια.
Αναπαραγωγή
Ορεσίβιο είδος ο χιονοκότσυφας παρατηρείται σε απομονωμένες ορεινές περιοχές όπου φωλιάζει σε βραχώδεις εξάρσεις και σάρες.
Γεννά αργά το Μάρτη με αρχές Απρίλη 4-5 αυγά τα οποία επωάζει για 14 ημέρες ενώ τα μικρά εγκαταλείπουν την φωλιά μετά από 2 περίπου εβδομάδες. Τρέφεται με έντομα και σκουλήκια αλλά και φρούτα δασικών θάμνων.
Οικογένεια Κιχλίδες Turbidae





Κοσσυφίδες ή τουρδίδες
(turdidae). Οικογένεια στρουθιομόρφων πτηνών, που περιλαμβάνει πολλά πουλιά, όπως η τσίχλα, το αηδόνι, ο κότσυφας κ.ά. Τα πουλιά αυτά έχουν μήκος 12-26 εκ. και συνήθως ισχυρά πόδια. Όταν είναι ακόμα μικρά, έχουν κηλίδες στο φτέρωμά τους, αλλά αποκτούν διάφορα χρώματα όταν μεγαλώσουν, τα οποία ποικίλλουν από καφέ ή γκρίζο έως μπλε, με πιο κοινό χρωματισμό τον καστανοκόκκινο· τα αρσενικά μπορεί να έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά. Διαθέτουν ισχυρό ράμφος και μακριές φτερούγες. Τα περισσότερα ζουν στα δάση, όπου κρύβονται στα φυλλώματα των δέντρων, ενώ άλλα φωλιάζουν στο έδαφος ή μέσα σε κουφάλες δέντρων. Οι κ. διακρίνονται για το μελωδικό κελάηδισμά τους και τρέφονται με έντομα και άλλα ασπόνδυλα, καθώς και με σημαντικές ποσότητες καρπών ή άλλων φυτικών μερών. Γεννούν 2-6 αβγά, δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Η οικογένεια αριθμεί περίπου 200 είδη που έχουν παγκόσμια εξάπλωση, με εξαίρεση τις αρκτικές περιοχές.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Κιχλίδες (Turdus)




Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Κιχλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χιονοκότσυφας

Back To Top