Κεδρότσιχλα - Ορνιθοπανίδα Κεδρότσιχλα

Κεδρότσιχλα

Κεδρότσιχλα, Κίχλη η κεδρόβιος (Turdus pilaris) Κεδρότσιχλα
Η Κεδρότσιχλα είναι μία από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες τσίχλες που απαντούν στον ελλαδικό χώρο, με μήκος 25 εκατοστά. Τα χρώματα που επικρατούν στο φτέρωμά της είναι το γκρίζο, το καστανοκόκκινο και το καστανόξανθο. Συγκεκριμένα γκρίζο κεφάλι, ο αυχένας και το ουροπύγιο. Καστανοκόκκινη είναι η ράχη και οι φτερούγες, ενώ καστανόξανθο με διάσπαρτες μαύρες κηλίδες είναι το στήθος. Πολύ χαρακτηριστικό είναι επίσης το κελάηδημά της καθώς και ότι σπάνια εμφανίζεται μόνη της, αφού είναι αγελαίο είδος.

Οικογένεια Κιχλίδες Turbidae





Βιότοπος εμφάνιση
Αναπαράγεται σε μεσαία και υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Σε δάση σημύδας, πεύκης, ελάτης, σκλήθρων καθώς και μικτά δάση. Επίσης σε κράσπεδα υγρών χορτολιβαδικών περιοχών, κατά μήκος των ποταμών και σε ελώδεις εκτάσεις. Στη Σκανδιναβία αναπαράγεται σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων όπου τα κέδρα και μικρές σημύδες προσφέρουν προστασία και κάλυψη. Έχει παρατηρηθεί να φωλιάζει και σε βραχώδεις προεξοχές με αραιή θαμνοκάλυψη.
Το χειμώνα προτιμάει να ζει στα όρια δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αποφεύγει τα δάση, τους βάλτους και τους υγροτόπους και τις περιοχές κοντά στον άνθρωπο (εκτός από περιπτώσεις μεγάλου ψύχους).
Είναι είδος μεταναστευτικό και μόνο σε ελάχιστες ιδανικές περιπτώσεις παραμένει στο ίδιο μέρος ή μετακινείται λίγο. Περίοδοι ισχυρού ψύχους προκαλούν ξαφνικές μεταναστεύσεις που φτάνουν και τα 1600 χιλιόμετρα.
Στην Ελλάδα απαντάται τη χειμερινή περίοδο, όταν επισκέπτεται τη χώρα μας κατά εκατοντάδες για να διαχειμάσει. Εντοπίζεται μέσα σε κτήματα με οπωροφόρα δέντρα, προτιμάει κυρίως τα μήλα. Η παρουσία της είναι εντονότερη μετά από χιονόπτωση και σε χιονοσκεπές έδαφος.

Τροφή
Ασπόνδυλα και καρποί σε όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα με τα διαθέσιμα. Είναι δυνατόν να τρέφεται και μόνο με καρπούς. Τρέφεται στο έδαφος, στα δέντρα και στους θάμνους. Επίσης συλλαμβάνει έντομα στον αέρα. Τέλος έχει παρατηρηθεί να μπαίνει σε ρηχά νερά και να πιάνει μικρά ψάρια, καθώς και να τσιμπολογάει νεκρά ψάρια.
Είναι το πιο αγελαίο είδος από τις υπόλοιπες τσίχλες, εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου, με κοπάδια που αποτελούνται με μερικές χιλιάδες άτομα κατά τη μετανάστευση.
Κοσσυφίδες ή τουρδίδες
(turdidae). Οικογένεια στρουθιομόρφων πτηνών, που περιλαμβάνει πολλά πουλιά, όπως η τσίχλα, το αηδόνι, ο κότσυφας κ.ά. Τα πουλιά αυτά έχουν μήκος 12-26 εκ. και συνήθως ισχυρά πόδια. Όταν είναι ακόμα μικρά, έχουν κηλίδες στο φτέρωμά τους, αλλά αποκτούν διάφορα χρώματα όταν μεγαλώσουν, τα οποία ποικίλλουν από καφέ ή γκρίζο έως μπλε, με πιο κοινό χρωματισμό τον καστανοκόκκινο· τα αρσενικά μπορεί να έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά. Διαθέτουν ισχυρό ράμφος και μακριές φτερούγες. Τα περισσότερα ζουν στα δάση, όπου κρύβονται στα φυλλώματα των δέντρων, ενώ άλλα φωλιάζουν στο έδαφος ή μέσα σε κουφάλες δέντρων. Οι κ. διακρίνονται για το μελωδικό κελάηδισμά τους και τρέφονται με έντομα και άλλα ασπόνδυλα, καθώς και με σημαντικές ποσότητες καρπών ή άλλων φυτικών μερών. Γεννούν 2-6 αβγά, δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Η οικογένεια αριθμεί περίπου 200 είδη που έχουν παγκόσμια εξάπλωση, με εξαίρεση τις αρκτικές περιοχές.
Αναπαραγωγή: Είναι είδος μονογαμικό. Δεν έχει παρατηρηθεί πολυγαμία. Έχουν παρατηρηθεί ζευγάρια να είναι μαζί και δεύτερη αναπαραγωγική περίοδο. Αναπαράγεται μοναχικά ή σε αποικίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για την προστασία των φωλιών από τους άρπαγες εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά: μαζεύονται και πετούν ενάντια στον άρπαγα χτυπώντας τον και κουτσουλώντας των, μέχρι να τον αποθαρρύνουν. Αναφέρονται περιπτώσεις που ο άρπαγας πέφτει από το δένδρο και σκοτώνεται.
Η έναρξη της ωοτοκίας τοποθετείται στις αρχές Απριλίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου στις πιο βόρειες περιοχές. Φωλεωποιεί 1-2 φορές. Τη φωλιά τη φτιάχνει στις αρθρώσεις των κορμών και των κλαδιών των δέντρων. Γεννάει 3-7 αυγά και τα επωάζει 10-13 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν τη 12-15 ημέρα.

Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη στο γένος Κιχλίδες (Turdus)




Κείμενο Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Κιχλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κεδρότσιχλα

Back To Top