Μοντικόλη - Ορνιθοπανίδα Μοντικόλη

Μοντικόλη

Γένος Μοντικόλη (Monticola)
Το γένος Monticola κατατάσεται παραδοσιακά στην οικογένεια τσίχλες (Turdidae), αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν στις Μυγοθηρίδες (Muscicapidae). Τα περισότερα είδη είναι μεσαίου μεγέθους κυρίως εντομοφάγα πουλιά ή παμφάγα και τα περισσότερα προτιμούν ορεινές βραχώδες περιοχές. Στα περισότερα είδη, τα αρσενικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής έχουν γκρίζο-μπλε κεφάλι, πορτοκαλί το κάτω μέρος του σώματος. Οι φτερούγες έχουν σκούρο καφέ χρωματισμό. Τα θηλυκά και τα νεαρά πουλιά έχουν συνήθως ανοιχτότερα χρώματα.
Κοσσυφίδες ή τουρδίδες
(turdidae). Οικογένεια στρουθιομόρφων πτηνών, που περιλαμβάνει πολλά πουλιά, όπως η τσίχλα, το αηδόνι, ο κότσυφας κ.ά. Τα πουλιά αυτά έχουν μήκος 12-26 εκ. και συνήθως ισχυρά πόδια. Όταν είναι ακόμα μικρά, έχουν κηλίδες στο φτέρωμά τους, αλλά αποκτούν διάφορα χρώματα όταν μεγαλώσουν, τα οποία ποικίλλουν από καφέ ή γκρίζο έως μπλε, με πιο κοινό χρωματισμό τον καστανοκόκκινο· τα αρσενικά μπορεί να έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά. Διαθέτουν ισχυρό ράμφος και μακριές φτερούγες. Τα περισσότερα ζουν στα δάση, όπου κρύβονται στα φυλλώματα των δέντρων, ενώ άλλα φωλιάζουν στο έδαφος ή μέσα σε κουφάλες δέντρων. Οι κ. διακρίνονται για το μελωδικό κελάηδισμά τους και τρέφονται με έντομα και άλλα ασπόνδυλα, καθώς και με σημαντικές ποσότητες καρπών ή άλλων φυτικών μερών. Γεννούν 2-6 αβγά, δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Η οικογένεια αριθμεί περίπου 200 είδη που έχουν παγκόσμια εξάπλωση, με εξαίρεση τις αρκτικές περιοχές.

Οικογένεια: Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) | Κιχλίδες Turbidae | Μοντικόλη

Πετροκότσυφας ή Πορροκότσυφας (Monticola saxatilis)
Το αρσενικό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής έχει γκρίζο-μπλε κεφάλι, πορτοκαλί το κάτω μέρος του σώματος...


Γαλαζοκότσυφας, Blue Rock Thrush (Monticola solitarius)
Το αρσενικό έχει γαλάζιο φτέρωμα, ενώ το θηλυκό είναι καστανόχρωμο, το μήκος του είναι από 21 έως 23 εκατοστά και έχει μακρύ λεπτό ράμφος...


    Τα υπόλοιπα είδη του γένους Monticola είναι τα εξής:
Αφρική:
Μικρός πετροκότσυφας (Monticola rufocinereus)


Βρίσκεται στην Ερυθραία, Αιθιοπία, Κένυα, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Τανζανία, Ουγκάντα ​​και Υεμένη.
Προτιμάει βραχώδεις περιοχές με λίγα δέντρα, και μερικές φορές κοντά σε οικισμούς. Με μήκος 15 έως 16 εκατοστά είναι το μικρότερο είδος από το γένος Monticola. Το αρσενικό έχει το κεφάλι, το λαιμό και το πάνω μέρος γκρι-μπλε, το κάτω μέρος πορτοκαλί-κόκκινο. Το θηλυκό έχει πιό θαμπά και ανοιχτότερα χρώματα. Μπορεί να μπερδευτεί με τον Φοινίκουρο λόγω της συνήθειάς του να κουνάει συνεχώς την ουρά


Cape Rock Thrush, (Monticola rupestris)


Ενδημικό είδος που συναντάται νότια και ανατολικά της Νοτίου Αφρικής. Ζεί και αναπαράγεται σε ορεινές βραχώδεις περιοχές με διάσπαρτη βλάστηση. Γεννά 2-3 αυγά σε μια καλαθόσχημη φωλιά φτιαγμένη σε κοιλότητα ή σε σχισμή βράχου. Τρέφετε με ένα ευρύ φάσμα εντόμων αλλά και με μικρά ερπετά και άγρια φρούτα.
Το μέγεθός του 19-21 εκατοστά μήκος, σχετικά μεγάλο και το σώμα του κοντόχοντρο. Το αρσενικό το καλοκαίρι έχει ένα μπλε-γκρίζο κεφάλι, πορτοκαλί το κάτω μέρος και τα εξωτερικά φτερά της ουράς, το πάνω μέρος και οι φτερούγες καστανές. Τα θηλυκά έχουν καφετί κεφάλι και το κάτω μέρος έχει περισσότερο πορτοκαλί από τα άλλα συγγενικά είδη. Τα εξωτερικά φτερά της ουράς είναι κοκκινωπά όπως στο αρσενικό.


Sentinel Rock Thrush, (Monticola explorator)


Βρίσκεται στο Λεσότο, τη Νότια Αφρική και τη Ζουαζιλάνδη. Φυσικό του βιότοπος είναι τροπικά και υποτροπικά υψηλά υψόμετρα.
Το αρσενικό έχει το κεφάλι, το λαιμό και το πάνω μέρος γκρι-μπλε, το κάτω μέρος πορτοκαλί-κόκκινο. Το θηλυκό έχει πιό θαμπά και ανοιχτότερα χρώματα.
Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, μικρά ερπετά και χυμώδεις καρπούς


Short-toed Rock Thrush, (Monticola brevipes)


Βρίσκεται στην Ανγκόλα, Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική. Φυσικό της βιότοπος είναι τροπικές και υποτροπικές ξηρές θαμνώδεις εκτάσεις.
Τα πουλιά στο ανατολικό μέρος των παραπάνω χωρών θεωρούνται από μερίδα ορνιθολόγων ως ένα ξεχωριστό είδος, με την ονομασία Pretoria Rock Thrush ή Transvaal Rock Thrush(Monticola pretoriae). Ο χρωματισμός η διατροφή και οι συνήθειες είναι ίδιες, με μικρές διαφορές με τα άλλα συγγενικά είδη.


Miombo Rock Thrush, (Monticola angolensis)


Βρίσκεται στην Ανγκόλα, Μποτσουάνα, Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Τανζανία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε. Φυσικό της βιότοπος είναι ξηρές σαβάνες.
Ο χρωματισμός η διατροφή και οι συνήθειες είναι ίδιες, με μικρές διαφορές με τα άλλα συγγενικά είδη.


Νοτιοανατολική Ασία:
Blue-capped Rock Thrush, (Monticola cinclorhynchus)


Βρίσκεται στους πρόποδες των Ιμαλαίων και το χειμώνα μεταναστεύει νοτιότερα σε δασώδεις λόφους της νότιας Ινδίας.
Το αρσενικό είναι έντονα μπλε με μαύρες φτερούγες και λίγο λευκό. Το κάτω μέρος είναι ερυθροκίτρινο καφέ. Το θηλυκό είναι σκούρο λαδί.
Το καλοκαίρι συναντάται επίσης σε τμήματα του Αφγανιστάν και κατά μήκος των Ιμαλαΐων από το Πακιστάν μέχρι το Αρουνάτσαλ Πραντές (Arunachal Pradesh).


White-throated Rock Thrush, (Monticola gularis)


Βρίσκεται στην Καμπότζη, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Φυσικός της βιότοπος είναι εύκρατα δάση.
Ο χρωματισμός η διατροφή και οι συνήθειες είναι ίδιες, με μικρές διαφορές με τα άλλα συγγενικά είδη.


Chestnut-bellied Rock Thrush, (Monticola rufiventris)


Βρίσκεται στις βόρειες περιοχές της Ινδικής Χερσονήσου και στο ανατολικό μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, συγκεκριμένα στο Μπαγκλαντές, στο Μπουτάν, στην Ινδία, το Θιβέτ, το Λάος, Μιανμάρ, Νεπάλ, Πακιστάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Φυσικός της βιότοπος είναι περιοχές με εύκρατα δάση.
Ο χρωματισμός η διατροφή και οι συνήθειες είναι ίδιες, με μικρές διαφορές με τα άλλα συγγενικά είδη.
Ετικέτες: Κιχλίδες, Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μοντικόλη

Back To Top