Τσάγκρα της Σενεγάλης - Ορνιθοπανίδα Τσάγκρα της Σενεγάλης

Τσάγκρα της Σενεγάλης

Τσάγκρα της Σενεγάλης (Tchagra senegalus ή Lanius senegalus) Τσάγκρα της Σενεγάλης
H Ευρωπαϊκή του ονομασία είναι black-crowned tchagra. Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους πουλί μήκους από 17- 19 εκατοστά. Είναι μεταναστευτικό πουλί και επισκέπτεται την χώρα μας από τα τέλη Μαρτίου και αναχωρεί για την Αφρική γύρω στις αρχές του φθινοπώρου.  Πληθυσμοί του έχουν καταγραφεί σε πολλές Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες, στην Κεντρική και Ανατολική Τουρκία, τα Βόρεια Παράλια της Αφρικής, ενώ στην πατρίδα μας έχει καταγραφεί σε περιοχές όπως η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα, στην Κρήτη, σε βιότοπους της Βορείου Ελλάδας, στην Ήπειρο κτλ.

Ζει και αναπαράγεται σε ανοιχτές δασώσεις περιοχές, με αραιή βλάστηση, σκόρπια δέντρα, με διάσπαρτες καλλιέργειες και σε οπωρώνες ή ελαιώνες με λίγο γυμνό έδαφος.
Τα ασπρόμαυρα σχέδια στο φτέρωμα σε συνδυασμό με την πυρόξανθη κορώνα, τον κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμο. Έχει επίσης κοκκινωπό σβέρκο, μαύρη φαρδιά λωρίδα που περνάει από το μάτι, μαύρο μέτωπο και μανδύα. Κατά την πτήση διακρίνεται ένα λευκό μπάλωμα στους ώμους και την ουρά που τον κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό. Λευκός είναι επίσης ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά του. Έχει δυνατό ράμφος με γαμψή άκρη, δυνατά πόδια με μυτερά νύχια για να το βοηθούν να αρπάζει και να ξεσκίζει την λεία του. Το ενήλικο θηλυκό έχει πιο μουντό και γκριζοκάστανο μανδύα και γενικά έχει πιο άτονες αποχρώσεις. Τα ανήλικα πουλιά έχουν φτέρωμα σε αποχρώσεις του γκρίζου και του καφέ, με σκωληκοειδείς γραμμές στο στήθος και τα πλευρά.
λανιίδες (laniidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των στρουθιομόρφων. Περιλαμβάνει 74 είδη, τα οποία ζουν στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Οι λ. έχουν μήκος σώματος 15-35 εκ., κυρτό και γαμψό στην άκρη ράμφος και μακρόστενη ουρά. Το φτέρωμά τους είναι συνήθως πολύχρωμο, με κυριότερο χρώμα το σταχτί ραχιαία και το λευκό κοιλιακά. Η διάταξη των διάφορων χρωματισμών των φτερών τους θεωρείται σημαντική για την προσέλκυση του αντίθετου φύλου. Τα είδη που ζουν στις βόρειες χώρες είναι αποδημητικά. Οι λ. τρέφονται με έντομα και μικρά σπονδυλωτά ζώα. Τα περισσότερα είδη ανήκουν στο γένος Lanius και είναι γνωστά με την κοινή ονομασία αετομάχοι.

Οικογένεια Αετοµαχίδες (Laniidae).
Αετομάχος
Ξανθοκεφαλάς
Kοκκινοκεφαλάς
Παρδαλοκεφαλάς
Διπλοκεφαλάς
Σταχτοκεφαλάς
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Τσάγκρα της Σενεγάλης

Back To Top