Αετομάχος - Ορνιθοπανίδα Αετομάχος

Αετομάχος

Αετομάχος, αετομάχος ο ερυθρόνωτος (Lanius collurio) Αετομάχος
Ωδικό πουλί με συμπεριφορά αρπακτικού, όπως όλοι οι κεφαλάδες. Kαλοκαιρινός επισκέπτης, φωλιάζει σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά.
Ο αρσενικός Αετομάχος έχει πυρόξανθο φτέρωμα στη ράχη του ενώ το πρόσωπό του αυλακώνεται από μια φαρδιά και χαρακτηριστική μαύρη λωρίδα, σε αντίθεση με τα αλλά είδη του ίδιου γένους, είναι ο μόνος κεφαλάς που δείχνει φυλετικό διμορφισμό. To αρσενικό διαφέρει πολύ από το θηλυκό στο χρώμα, σε σημείο που να φαίνονται σαν δυο διαφορετικά πουλιά.
Το αρσενικό έχει διαφορετικά χρώματα από το θηλυκό και αναγνωρίζεται εύκολα από το κυανόσταχτο πάνω μέρος του κεφαλιού, αυχένα και ουροπύγιο, την ερυθροκαστανή ράχη, καθώς και από μια φαρδιά μαύρη οφθαλμική λωρίδα στο πρόσωπο, που περνά από τα μάτια και φτάνει έως τα καλυπτήρια των αυτιών, πάνω από την οποία βρίσκεται άλλη μια, στενότερη και λευκή. Το θηλυκό στο πάνω μέρος είναι καστανό, στο κάτω λευκό, με καστανές εγκάρσιες ραβδώσεις. Τα νεαρά άτομα μοιάζουν με τη μητέρα τους.
Με τη θηλυκιά μοιάζουν και οι νεαροί κοκκινοκεφαλάδες, που δύσκολα ξεχωρίζουν με το λευκό τους ουροπύγιο, τις λευκές κηλίδες στις φτερούγες και τις εγκάρσιες ραβδώσεις στο πάνω μέρος. Ο λαιμός, τα μάγουλα και το φρύδι έχουν χρώμα λευκό. Το μέγεθός του φθάνει τα 17 εκατοστά.

   
   
   
   
    
Βιότοπος – εμφάνιση: Εμφανίζεται στην Ελλάδα την άνοιξη σε σημαντικούς αριθμούς, παραμένει όλο το καλοκαίρι, ενώ τον Οκτώβριο μεταναστεύει νοτιότερα προς την Αφρική που διαχειμάζει. Απαντάται σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και λίγα διάσπαρτα δέντρα, σε ξέφωτα του δάσους και στα όρια των αγροτικών τεμαχίων. Στέκεται πάντα σε ένα ψηλό σημείο αξιοποιώντας αυτή τη θέση για τον εντοπισμό εντόμων.

Αναπαραγωγή: Γεννά σ’ όλη την Ευρώπη εκτός από το βόρειο τμήμα της. Κατασκευάζει τη φωλιά του σε θάμνους, σε σχήμα ανοιχτού κυπέλλου, χρησιμοποιώντας ως κύρια υλικά κατασκευής διάφορα ξερά χόρτα. Γεννάει μία φορά το έτος, Μάιο – Ιούνιο 5-6 αβγά, τα οποία κλωσάει το θηλυκό επί 13-16 μέρες. Οι νεοσσοί δέχονται τη στοργική φροντίδα του ζευγαριού και κάνουν το πρώτα πετάγματα από τη φωλιά μετά από δύο εβδομάδες.

Τροφή: Θα τον συναντήσουμε σε ανοιχτές περιοχές με θάμνους αλλά και σε ξέφωτα του δάσους, να καραδοκεί από ένα ψηλό σημείο - παρατηρητήριο όχι μόνο για έντομα που συλλαμβάνει είτε στον αέρα είτε στο έδαφος (μύγες, κάμπιες, ακρίδες κ.λπ.) αλλά και για ποντίκια, βατράχια και μικρά πουλιά, που χωρίς εξαίρεση καρφώνει στα αγκάθια.
Καθεστώς προστασίας:
Ι. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Οικογένεια Αετοµαχίδες (Laniidae).
Αετομάχος
Ξανθοκεφαλάς
Kοκκινοκεφαλάς
Παρδαλοκεφαλάς
Διπλοκεφαλάς
Σταχτοκεφαλάς
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αετομάχος

Back To Top