Πριόνωψ - Ορνιθοπανίδα Πριόνωψ

Πριόνωψ

Πριόνωψ (Prionops) Πριόνωψ (Prionops) γένος ωδικών πτηνών τής Αφρικής, νότια τής Σαχάρας, με 8 είδη χαρακτηριζόμενα από ένα λοφίο που πέφτει μπροστά, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Πριονοπίδων (Prionopidae) στην τάξη στρουθιόμορφα. Έχουν μήκος σώματος από 18 έως 25 εκατοστά. Οι φτερούγες έχουν 10 πρωτεύοντα ερετικά και το ουροπύγιο αποτελείται από 12 φτερά. Το ράμφος είναι μαύρο ή κόκκινο και είναι παρόμοιο με των αετομαχίδων, δυνατό και με γαμψή άκρη. Τα πόδια είναι δυνατά και τα νύχια είναι αιχμηρά. Τα περισσότερα είδη έχουν
ανορθωμένα λοφία με φτερά στο κεφάλι. Ο δακτύλιος στα μάτια είναι άπτερος με εντυπωσιακά χρώματα. Τα φτερά στο μέτωπο είναι ανορθωμένα και καλύπτουν τα ρουθούνια.
Ενδιαίτημα
Όλα τα είδη του γένους πριόνωψ, ζουν στην Αφρική, νότια της Σαχάρας. Είναι πολύ κοινωνικά και ζουν όλο το χρόνο σε ομάδες από 6 έως 12 ή περισσότερα πουλιά.
Διατροφή
Τρέφονται με έντομα που αναζητούν στα φυλλώματα των δέντρων ή στον αέρα και στο έδαφος.
Αναπαραγωγή
Χτίζουν επίπεδες φωλιές σε σχήμα κυπέλλου σε διχάλες δέντρων, δύο έως επτά μέτρα πάνω από το έδαφος. Το θηλυκό γεννάει συνήθως τρία ή τέσσερα αυγά, η περίοδος επώασης διαρκεί από 12 έως 14 ημέρες.
Πριονοπίδες (Prionopidae)
Οικογένεια πουλιών που ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων (Passeriformes). Παλιότερα κατατασόταν στους Αετοµαχίδες (Laniidae). Αργότερα κατατάχθηκαν ώς ξεχωριστή οικογένεια Πριονοπίδες (Prionopidae). Από ορισμένους ορνιθολόγους θεωρείται ακόμη ώς υποοικογένεια Prionopinae που ανήκει στους Αετοµαχίδες (Laniidae). Ζούν στην Αφρική και στη νότια Ασία, σε θαμνώδεις ανοικτές ή δασώδης περιοχές. Οι διατροφικές συνήθειες είναι παρόμοιες με τους Αετοµαχίδες, κυνηγούν έντομα και άλλα μικρά θηράματα τα οποία εντοπίζουν από κάποιο ψηλό σημείο το οποίο χρησιμοποιούν ως παρατηρητήριο. Αν και έχει παρόμοια κατασκευή με τους Αετοµαχίδες, πολλά είδη είναι πολύχρωμα και με λοφία στο κεφάλι. Γεννούν συνήθως από 2 έως 4 αυγά. Υπάρχουν τα εξής γένη: Prionops, Tephrodornis και Philentoma.

Τα ακόλουθα είδη ανήκουν στο γένος Πριόνωψ (Prionops):
Prionops caniceps

Prionops retzii

Prionops plumatus
Prionops rufiventris

Prionops gabela

Prionops poliolophus
Prionops scopifrons

Prionops alberti

◾Το είδος Prionops caniceps βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, στο Μπενίν, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Λιβερία, Μαλί, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Τόγκο.
◾Το είδος Prionops rufiventris ζεί στα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής.
◾Το είδος Prionops scopifrons ζεί στην Κένυα, Μοζαμβίκη, Σομαλία, Νότια Αφρική, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε.
◾Το είδος Prionops retzii ζεί στην Αγκόλα, Μποτσουάνα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Σομαλία, τη Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, Τανζανία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.
◾Το είδος Prionops gabela είναι ενδημικό στην Αγκόλα.
◾Το είδος Prionops alberti είναι ενδημικό στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
◾Το είδος Prionops plumatus ζεί στην Αγκόλα, Μπενίν, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Ερυθραία, Αιθιοπία, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισσάου, Κένυα, Μαλάουι, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νίγηρας, Νιγηρία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Νότια Αφρική, Σουδάν, Σουαζιλάνδη, Τανζανία, Τόγκο, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.
◾Το είδος Prionops poliolophus ζεί στην Κένυα και την Τανζανία.
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πριόνωψ

Back To Top