Σταχτοκεφαλάς - Ορνιθοπανίδα Σταχτοκεφαλάς

Σταχτοκεφαλάς

Σταχτοκεφαλάς ή Γαιδουροκεφαλάς (Lanius minor)
Έχει μέγεθος (20εκ.) λίγο μεγαλύτερο από τον Αετομάχο. Το ράμφος του είναι το χαρακτηριστικό ράμφος των Κεφαλάδων, δηλαδή κοντό, χοντρό και γαμψό στο πάνω μέρος. Το φτέρωμά του παρουσιάζει τριχρωμία (γκρίζο, μαύρο και άσπρο). Αναλυτικότερα, γκρίζο χρώμα έχει στο κεφάλι, στον αυχένα, στη ράχη και στο ουροπύγιο. Μαύρα είναι τα φτερά του, η ουρά, το ράμφος, τα πόδια καθώς και μια λωρίδα κατά μήκος των οφθαλμών, η οποία στο αρσενικό είναι παχύτερη καταλαμβάνοντας και το μέτωπο. Λευκό χρώμα έχει στο λαιμό και σε μια λωρίδα στα φτερά, ενώ το στήθος και
η κοιλιά είναι λευκά με ρόδινη απόχρωση.
Κελαηδά από την κορυφή θάμνων ή δέντρων που βρίσκονται στα όρια της επικράτειάς του και κάνει επίσης γαμήλιες πτήσεις. Συχνά θα τον δούμε επίσης πάνω σε καλώδια δίπλα στο δρόμο. Είναι είδος που έχει αραιή κατανομή στην Ελλάδα, και χαμηλούς πληθυσμούς αλλά κατά την μετανάστευση οι σταχτοκεφαλάδες είναι πολύ περισσότεροι και με πιο ευρεία κατανομή στη χώρα μας. Ο πληθυσμός του παρουσιάζει μικρή μείωση στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.





Βιότοπος – εμφάνιση: Τυπικός βιότοπος είναι χωράφια με σιτηρά, ή ξηρά πετρώδη λιβάδια με μικρές συστάδες δέντρων και θάμνων. Εμφανίζεται στην Ελλάδα στο τέλος της άνοιξης και παραμένει όλο το καλοκαίρι. Γεννά στη μεσογειακή και κεντρική Ευρώπη, στη Μικρά Ασία μέχρι και την Περσία. Το φθινόπωρο μεταναστεύει στην Αφρική (τόποι διαχείμασης). Απαντά σε ανοιχτές περιοχές με χαμηλή βλάστηση, λίγα διάσπαρτα δέντρα και θάμνους και στα όρια των χωραφιών με χαμηλές καλλιέργειες.

Αναπαραγωγή: Ο σταχτοκεφαλάς φωλιάζει σε ανοιχτές πεδινές περιοχές με αραιά δένδρα ή θαμνώδη βλάστηση. Φτιάχνει τη φωλιά του σε σχήμα ανοιχτού κυπέλλου, πάνω σε δέντρα σε μεγάλο σχετικά ύψος. Γεννά μία φορά το χρόνο, Μάιο – Ιούνιο, 5-7 αυγά.

Τροφή: Μεγάλη ποικιλία χαρακτηρίζει τις διατροφικές του συνήθειες: έντομα, σαύρες, μικρά τρωκτικά ή μικρά πτηνά. Συνήθως στέκεται σε ψηλό σημείο, (π.χ. στα ηλεκτροφόρα καλώδια), εντοπίζει τη λεία του, εφορμά πολύ γρήγορα και τη σκοτώνει με το δυνατό του ράμφος. Συνηθίζει επίσης να «αποθηκεύει» τη λεία του καρφώνοντας την πάνω σε αγκαθωτούς θάμνους, για να την έχει διαθέσιμη όταν την χρειαστεί.
Καθεστώς προστασίας:
Ι. Συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου για τα απειλούμενα σπονδυλόζωα της Ελλάδος, στην κατηγορία Ανεπαρκώς Γνωστά
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Οικογένεια Αετοµαχίδες (Laniidae).
Αετομάχος
Ξανθοκεφαλάς
Kοκκινοκεφαλάς
Παρδαλοκεφαλάς
Διπλοκεφαλάς
Σταχτοκεφαλάς
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σταχτοκεφαλάς

Back To Top