Διπλοκεφαλάς - Ορνιθοπανίδα Διπλοκεφαλάς

Διπλοκεφαλάς

Διπλοκεφαλάς, αετομάχος ο φαιόστερνος (Lanius excubitor) Διπλοκεφαλάς
Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος κεφαλάς που μπορούμε να δούμε στην ελληνική ύπαιθρο. Ο Διπλοκεφαλάς σε αντίθεση με τους άλλους που έρχονται να γεννήσουν στα μέρη μας, αυτός έρχεται να ξεχειμωνιάσει.
 Τον συναντάμε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκοτόπια, και δασολίβαδα. Έχει καταγραφεί και νοτιότερα να ξεχειμωνιάζει (Σχοινιάς 2008).
Το σώμα του είναι κυρίως γκρίζο, η άνω πλευρά είναι πιο σκουρόχρωμη, από την περιοχή του στήθους και της κοιλιάς, η οποία σε κάποια υποείδη είναι έως υπόλευκη. Από τη βάση του σκουρόχρωμου ράμφους, ξεκινά μία στενή μαύρη λωρίδα, η οποία διατρέχει την περιοχή των ματιών και διευρύνεται ελαφρώς πρός τα πίσω. Οι φτερούγες στρογυλεμένες και μαύρες, τα δευτερεύοντα λευκά, σε καθιστή θέση διακρίνεται το λευκό μπάλωμα στις φτερούγες. Το κάτω μέρος του λαιμού είναι λευκό. Το πάνω μέρος της ουράς μαύρο, το κάτω λευκό. Τα δύο φύλα είναι παρόμοια σε μέγεθος και σε χρωματισμό με αμελητέες διαφορές.
Διατροφή
Τρέφεται με μεγάλα έντομα και άλλα ασπόνδυλα, καθώς και με διάφορα μικρά σπονδυλωτά, όπως ποντίκια, ειδικά τα είδη του γένους Microtus. Επιπλέον, διάφορα μικρά είδη πτηνών αποτελούν μια άλλη σημαντική πηγή τροφής. περιστασιακά το είδος έχει παρατηρηθεί σε μανιόκα μεγαλύτερων θηλαστικών. Είναι σε θέση να θανατώσει πουλιά μέχρι το μέγεθος της κεδρότσιχλας.

Αετοµαχίδες (Laniidae)
Ζουν στις εύκρατες περιοχές όλου του πλανήτη, εκτός από τη Νότια Αμερική. Βρίσκονται επίσης και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχουν κυρτό και πολύ ισχυρό ράμφος, γαμψά νύχια και κοντές φτερούγες. Το χρώμα τους είναι γκρίζο προς το επάνω μέρος του σώματος και λευκό προς το κάτω. Χτίζουν τις φωλιές τους στα χωράφια και στα δάση, επάνω σε δέντρα ή και σε θάμνους. Είναι αρπακτικά πουλιά που ζουν κυνηγώντας έντομα, σαύρες, βατράχια και μικρότερα πουλιά, τα οποία και καταπίνουν, ξεσχίζοντάς τα. Είναι επίσης ωδικά πουλιά, τις περισσότερες φορές όμως μιμούνται τις φωνές άλλων πουλιών. Το θηλυκό γεννά στα μέσα της άνοιξης 5-7 αβγά, που τα κλωσσούν και οι δύο γονείς.



Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Διπλοκεφαλάς

Back To Top