Λανιάριος - Ορνιθοπανίδα Λανιάριος

Λανιάριος

Λανιάριος (Laniarius)
Γένος στρουθιόμορφων πουλιών με έντονα χρώματα. Στο παρελθόν είχαν ταξινομηθεί στην οικογένεια των αετοµαχίδων (Laniidae), αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκαν πολλές διαφορές, ώστε να διαχωριστούν από αυτούς και να σχηματίσουν δική τους οικογένεια, των Μαλακονωτίδων (Malaconotidae).
Έχουν παρόμοιες συνήθειες με τους αετοµαχίδες, εντοπίζουν τη λεία τους, συνήθως έντομα και άλλα μικρά θηράματα, στέκοντας σε ένα ψηλό σημείο, συνήθως θάμνους, εφορμώντας πολύ γρήγορα και τη
σκοτώνουν με το δυνατό τους ράμφος.
Χαρακτηριστικά
Παρόλο που είναι παρόμοια με τους αετοµαχίδες στις συνήθειες και στη δομή του σώματος, είναι πολύχρωμα, κυρίως με μαύρα, κόκκινα και κίτρινα σχέδια, αλλά υπάρχουν και είδη που είναι κυρίως μαύρα, συχνά με μια λευκή οριζόντια λουρίδα στις φτερούγες. Έχουν μήκος περίπου 20 εκατοστά.
Ενδιαίτημα
Όλα τα είδη του γένους ζουν στην Αφρική σε θαμνώδη ενδιαιτήματα ή σε ανοιχτές δασικές εκτάσεις.
Οι πλησιέστεροι συγγενείς τους είναι το γένος Chlorophoneus. Παλιότερα τα είδη του γένους είχαν ταξινομηθεί με βάση το χρωματισμό του φτερώματος. Ωστόσο, μια γενετική μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι τα παρόμοια χρωματισμένα είδη συχνά δεν σχετίζονται μεταξύ τους, έχουν αναπτύξει διαφορετικά χρώματα και σχέδια ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
  Λανιάριος (Laniarius)
Laniarius mufumbiri

Laniarius erythrogaster
Laniarius atrococcineus

Laniarius ferrugineus
Laniarius funebris

Laniarius barbarus
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λανιάριος

Back To Top