Μαλακονωτίδες - Ορνιθοπανίδα Μαλακονωτίδες

Μαλακονωτίδες

Μαλακονωτίδες (Malaconotidae)
Οικογένεια πτηνών την τάξης των στρουθιόμορφων (Passeriformes). Στο παρελθόν, τα γένη των μαλακονωτίδων ανήκαν στην οικογένεια των αετοµαχίδων (Laniidae) ή κορακίδων (Corvidae), πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν αρκετές διαφορές, ικανές για να σχηματίσουν την δική τους οικογένεια μαλακονωτίδες.
Η συμπεριφορά τους μοιάζει με εκείνη των αετοµαχίδων, κυνηγούν έντομα και άλλα μικρά σπονδυλωτά όπως σαύρες και ποντίκια, στέκονται καθισμένα και ακίνητα σε κορυφές
θάμνων ή δέντρων παραμονεύοντας για την λεία του. Αν και η δομή του σώματος είναι παρόμοια με τους αετομαχίδες, έχουν εντονότερα χρώματα, είναι πολύχρωμα ή κυρίως μαύρα. Τα αρσενικά έχουν τη συνήθεια να ανασηκώνουν το φτέρωμά τους, έτσι ώστε να φαίνονται σφαιρικά.
Χαρακτηριστικά
Είναι μικρά έως μεσαίου μεγέθους πουλιά, με μαύρο, λευκό, γκρι ή καφέ φτέρωμα, ορισμένα είδη έχουν πράσινο, κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα στο λαιμό, στο στήθος ή στην κοιλιά. Σε ορισμένα είδη, τα αρσενικά είναι πιο πολύχρωμα από τα θηλυκά. Ο λαιμός είναι παχύς και το κεφάλι σχετικά μεγάλο. Το ράμφος είναι μεσαίου μεγέθους και δυνατό με γαμψή άκρη. Τα φτερά είναι κοντά και στρογγυλεμένα, η ουρά μεσαία έως μακριά και στρογγυλεμένη. Τα πόδια είναι μεσαίου μήκους, τα δάχτυλα είναι σχετικά μικρά.
Ενδιαίτημα
Ζουν σχεδόν σε όλη την Αφρική με εξαίρεση τη Σαχάρα, συναντούνται επίσης και στη δυτική αραβική χερσόνησο, στη δυτική Υεμένη, στη συνοριακή περιοχή της Υεμένης, Ομάν και στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία.
Οικότοπος και τρόπος ζωής
Συναντούνται σε διάφορους οικοτόπους, από ανοιχτές σαβάνες καλυμμένες με ακακίες και θάμνους έως πυκνά δάση. Μερικά είδη είναι γνωστό ότι ζουν και σε φυτείες καφέ. Οι ζώνες πυκνής βλάστησης που παρέχουν επαρκή κάλυψη είναι σημαντικές.
Διατροφή
Η τροφή τους αποτελείται κυρίως από μεγάλα έντομα όπως ακρίδες, γρύλους, τριζόνια, σκαθάρια και λιβελούλες, πεταλούδες στα στάδια ανάπτυξής τους, μυρμήγκια και υμενόπτερα. Τα μεγαλύτερα είδη τρέφονται και με σαύρες, βατράχια και μικρά θηλαστικά. Κάθονται συνήθως στα χαμηλά κλαδιά ενός δένδρου ή σε ένα θάμνο, από όπου σαρώνουν το έδαφος γύρω τους. Όταν εντοπίσουν το θήραμα τινάζονται στο έδαφος με ένα γρήγορο φτεροκόπημα, τα έντομα συλλαμβάνονται στον αέρα.
Αναπαραγωγή
Λίγα είναι γνωστά για την αναπαραγωγή τους. Είναι πιθανώς μονογαμικά και οι δύο γονείς επωάζουν τα αυγά και φροντίζουν τους νεοσσούς. Οι φωλιές, φτιάχνονται από κλαδιά και χόρτα και έχουν σχήμα κυπελλοειδές. Το θηλυκό γεννάει από ένα έως πέντε αυγά, στις περισσότερες περιπτώσεις δύο ή τρία.
Ονομασία
Η ονομασία Μαλακονωτίδες (Malaconotidae) προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, είναι συνθετικό των λέξεων: malakos (μαλακός) + -nōtos (νῶτος), η ραχιαία επιφάνεια τού κορμού τού ανθρώπου και των ζώων, η ράχη, η πλάτη.

Η οικογένεια Μαλακονωτίδες περιλαμβάνει 9 γένη
Dryoscopus
Tchagra
Laniarius
◾Rhodophoneus
◾Chlorophoneus
◾Malaconotus
◾Telophorus
◾Bocagia
◾Nilaus

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαλακονωτίδες

Back To Top