Κοκκινοκεφαλάς - Ορνιθοπανίδα Κοκκινοκεφαλάς

Κοκκινοκεφαλάς

Κοκκινοκεφαλάς (Lanius senator) Κοκκινοκεφαλάς
Ο ποιο κοινός και ποιο πολυπληθής κεφαλάς της ελληνικής υπαίθρου. Τον συναντάμε σχεδόν παντού στην ηπειρωτική και νησιώτική Ελλάδα από το ύψος της θάλασσας μέχρι και τα 1600μ. Τυπικό είδος των μεσογειακών ανοικτών εκτάσεων χαμηλού υψομέτρου με σκόρπια δέντρα και θάμνους, ελαιώνες, αμπελώνες και ανοιχτά αλσύλλια Χαλεπίου Πεύκης και δάση δρυός. Έχει το ίδιο περίπου μέγεθος (18εκ.) με τον Αετομάχο αλλά πολύ διαφορετικό φτέρωμα από αυτόν.
Διακρίνεται εύκολα από το καστανοκόκκινο χρώμα που έχει στο κεφάλι και στον αυχένα. Το υπόλοιπο φτέρωμα είναι ασπρόμαυρο. Συγκεκριμένα, η ράχη και οι φτερούγες του είναι μαύρες με δύο μακριές άσπρες λωρίδες στους ώμους που φθάνουν ως το ουροπύγιο. Μία κοντή άσπρη λωρίδα υπάρχει σε κάθε φτερό.
Μαύρο χρώμα επίσης έχει η ουρά και η λωρίδα κατά μήκος των οφθαλμών. Άσπρος είναι ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά και το ουροπύγιο. Το ράμφος του, χαρακτηριστικό των Κεφαλάδων, κοντό, χοντρό και γαμψό στο πάνω μέρος. Φωλιάζει σε θάμνους και μικρά δέντρα.

Ο Κοκκινοκεφαλάς στέκεται καθισμένος και ακίνητος σε κορυφές θάμνων ή δέντρων παραμονεύοντας για την λεία του. Όπως και τα υπόλοιπα είδη του γένους, έτσι και ο κοκκινοκεφαλάς ξεχωρίζει για τον τρόπο που συλλαμβάνει την τροφή του. Επιτίθεται σε μεγάλα έντομα, σαύρες, μικρά τρωκτικά, ακόμα και σε μικρά πουλιά άλλων ειδών. Αφού θανατώσει τη λεία του, την καρφώνει πάνω σε ένα αιχμηρό αντικείμενο συνήθως μεγάλα αγκάθια, για να τη φάνε με την ησυχία τους ή για να την αποθηκεύσουν για αργότερα.
Το κελάηδημά του περιλαμβάνει ένα σύνολο δυνατών, γρήγορων, τσιριχτών, αλλά και κροταλιστών ήχων σε συνδυασμό με πολλές μιμήσεις άλλων πουλιών, με επαναλαμβανόμενες φράσεις.





Βιότοπος – εμφάνιση: Έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη σε σημαντικούς αριθμούς, προηγούνται τα αρσενικά που φτάνουν περίπου 15 μέρες νωρίτερα και διαλέγουν τα μέρη όπου θα φωλιάσουν τα θηλυκά. Παραμένει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μεταναστεύει στην Αφρική για να διαχειμάσει. Απαντά σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και λίγα διάσπαρτα δέντρα. Συχνά επίσης στέκεται πάνω σε θάμνους στα περιθώρια των δρόμων.

Αναπαραγωγή: Φτιάχνει τη φωλιά του όπως και ο Γαϊδουροκεφαλάς, σε σχήμα ανοιχτού κυπέλλου πάνω στα δέντρα. Γεννά μία φορά το χρόνο, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, 5-6 ασπριδερά αυγά.

Τροφή: Τρέφεται με έντομα, μικρές σαύρες, μικρά τρωκτικά και μικρά πουλιά που εντοπίζει από κάποιο ψηλό σημείο το οποίο χρησιμοποιεί ως παρατηρητήριο.
Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των
φυσικών βιοτόπων.

Οικογένεια Αετοµαχίδες (Laniidae).
Αετομάχος
Ξανθοκεφαλάς
Kοκκινοκεφαλάς
Παρδαλοκεφαλάς
Διπλοκεφαλάς
Σταχτοκεφαλάς
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κοκκινοκεφαλάς

Back To Top