Ξανθοκεφαλάς - Ορνιθοπανίδα Ξανθοκεφαλάς

Ξανθοκεφαλάς

Ξανθοκεφαλάς (Lanius isabellinus) Ξανθοκεφαλάς
Ο Ξανθοκεφαλάς φτάνει σε μήκος σώματος κατά μέσο όρο τα 17,5 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου μεταξύ 30 και 38 γραμμάρια και τα θηλυκά μεταξύ 31 και 33 γραμμάρια.
Ο Ξανθοκεφαλάς φωλιάζει από το Αφγανιστάν και το Ιραν στα δυτικά μέχρι τη Μογγολία (εκτός από τα ΒΔ) και την νότια και ανατολική Ρωσία και την βόρεια Κίνα. Διαχειμάζει από την Ινδία μέχρι την μέση Ανατολή και στην ανατολική Αφρική.


   
   
   
    
Βιότοπος – εμφάνιση: Προτιμά τις στέπες και ερήμους στις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Το υποείδος Lanius isabellinus isabellinus συναντάται από τα Αλτάι Όρη της Ρωσίας μέχρι τη βόρεια Κίνα και τη Μογγολία. Το υποείδος L. i phoenicuroides συναντάται στην περιοχή του Ιράν, του Τουρκμενιστάν, του Αφγανιστάν, του δυτικού Πακιστάν, και του νότιου Ουζμπεκιστάν. Το υποείδος L. i arenarius συναντάται σε μια μικρότερη έκταση, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα υποείδη Lanius isabellinus isabellinus και L. i phoenicuroides.
Συνήθως παρατηρείται σε καλλιέργειες και θαμνώδεις περιοχές. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί 6 φορές (Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων).
λανιίδες (laniidae)
Οικογένεια πτηνών της τάξης των στρουθιομόρφων. Περιλαμβάνει 74 είδη, τα οποία ζουν στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Οι λ. έχουν μήκος σώματος 15-35 εκ., κυρτό και γαμψό στην άκρη ράμφος και μακρόστενη ουρά. Το φτέρωμά τους είναι συνήθως πολύχρωμο, με κυριότερο χρώμα το σταχτί ραχιαία και το λευκό κοιλιακά. Η διάταξη των διάφορων χρωματισμών των φτερών τους θεωρείται σημαντική για την προσέλκυση του αντίθετου φύλου. Τα είδη που ζουν στις βόρειες χώρες είναι αποδημητικά. Οι λ. τρέφονται με έντομα και μικρά σπονδυλωτά ζώα. Τα περισσότερα είδη ανήκουν στο γένος Lanius και είναι γνωστά με την κοινή ονομασία αετομάχοι.

Οικογένεια Αετοµαχίδες (Laniidae).
Αετομάχος
Ξανθοκεφαλάς
Kοκκινοκεφαλάς
Παρδαλοκεφαλάς
Διπλοκεφαλάς
Σταχτοκεφαλάς
Ετικέτες: Αετοµαχίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ξανθοκεφαλάς

Back To Top