Στεπαετός - Ορνιθοπανίδα Στεπαετός

Στεπαετός

Στεπαετός, Steppe Eagle (Aquila nipalensis) Στεπαετός
Ο Στεπαετός ανήκει στους γνήσιους αετούς του γένους (Aquila). Το μήκος σώματος κυμαίνεται από 62 μέχρι 74 εκατοστά και έχει άνοιγμα φτερών από 165 μέχρι 190 εκατοστά. Ο χρωματισμός του είναι ομοιόμορφο καφέ. Οι φτερούγες του έχουν ασπρόμαυρες άκρες.
Η διανομή του Στεπαετού αρχίζει από τη Ρουμανία συνεχίζει στις στέπες της Αράλης και της Βαϊκάλης και φτάνει μέχρι τη Μογγολία. Προτιμά στέπες και ανοικτές πεδιάδες με θαμνώδη βλάστηση. Αετός με ιδιαίτερα εδαφόβιες συνήθειες, προτιμά να περπατά ή να στέκεται πάνω στη γη, όπου διαλέγει άλλωστε για να φτιάξει και τη φωλιά του. Εξάλλου, συνήθως πετάει πολύ χαμηλά και για την αναζήτηση της τροφής του, λίγο πάνω από το έδαφος, με τις φτερούγες του να σχηματίζουν ένα ανοιχτό V, περίπου σε ευθεία γραμμή.
Φωλιάζει στο έδαφος. Τρέφετε με μικρά θηλαστικά κυρίως τρωκτικά, ερπετά και ψοφίμια.

Ιερακόμορφα | Αετίδαι, (Accipitridae) | Αετίδαι, (Aquila)



Ο Στεπαετός είναι μεταναστευτικό είδος με περιοχές διαχείμασης τις χώρες της ανατολικής Αφρικής. Στην Κεντρική Ευρώπη συναντάται σπάνια και μεμονωμένα. Οι περισσότερες παρατηρήσεις υπάρχουν για την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ο Στεπαετός επισκέπτεται σπάνια τόσο τη χώρα μας όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη γενικότερα. Ελάχιστα άτομα ξεχειμωνιάζουν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ή απλώς περνάνε κατά τις μεταναστεύσεις τους προς και από την Αφρική. Αρκετοί θεωρούν ότι οι Στεπαετοί που εμφανίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη και προέρχονται κυρίως από την περιοχή κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ανήκουν σε διαφορετικό είδος (Aquila nipalensis) από αυτό που αναπαράγεται στην Αφρική (Aquila rapax).
Παρά τη μικρή μείωση του πληθυσμού σύμφωνα με το IUCN ο Στεπαετός δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο συνολικός πληθυσμός εκτιμάται σε 100.000 έως 1 εκατομμύριο πουλιά.

Ετικέτες: Αετίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Στεπαετός

Back To Top