Γυμνόγυπας ο καλιφορνιακός - Ορνιθοπανίδα Γυμνόγυπας ο καλιφορνιακός

Γυμνόγυπας ο καλιφορνιακός

Γυμνόγυπας ο καλιφορνιακός, California Condor (Gymnogyps californianus)
Ο Γυμνόγυπας ο καλιφορνιακός, California Condor (Gymnogyps californianus) ζει στην Καλιφόρνια και στην Αριζόνα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος της οικογένειας (Cathartidae) μετά τον Κόνδορα της Ν. Αμερικής. Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας έχει άνοιγμα φτερών από 2,49 έως 3,00 μέτρα. Το ανώτατο όριο μήκους είναι τα 109 - 127 εκατοστά. Το βάρος κυμαίνεται από οκτώ έως 14 κιλά. Τα αρσενικά είναι περίπου 10% μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το φτέρωμά του είναι μαύρο, με λευκές λωρίδες στα εξωτερικά φτερά πτήσης. Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού είναι άτριχο και το χρώμα του δέρματος στα ενήλικα ανοιχτό πορτοκαλί και γκρι στα νεαρά. Το αρσενικό δεν έχει στο κεφάλι λειρί.

Γένος: Κόνδορες, Καθάρτες (Cathartidae)




Το είδος αυτό, τρέφεται με πτώματα ψόφιων θηλαστικών, αλλά και με ζωντανά ζώα, η αναζήτηση τροφής φτάνει μέχρι τα 30 χιλιόμετρα από τη φωλιά. Σε ένα γεύμα μπορούν να φάνε 1 με 1,3 κιλό κρέας και στη συνέχεια για αρκετές ημέρες να μη φάνε τίποτα.

Φωλιάζει σε σπηλιές και σε μεγάλες κοιλότητες δέντρων. Γεννάει μόνο ένα αυγό από το Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο και το κλωσούν και οι δύο γονείς. Η διάρκεια επώασης διαρκεί περίπου 55 έως 60 ημέρες. Μετά από 60 μέρες ο νεοσσός ξεκινάει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις. Το φτέρωμα των ενηλίκων το παίρνουν οι νεοσσοί από την ηλικία των έξι ετών και στα 8 χρόνια είναι σεξουαλικά ώριμοι.
Η διάρκεια ζωής είναι 45 έτη.
Προγράμματα διάσωσης και επανεισαγωγής:
Ο Γυμνόγυπας ο καλιφορνιακός είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών του κόσμου: το Μάιο του 2013 ο πληθυσμός του έφτανε τα 435 πουλιά, (237 σε άγρια ​​κατάσταση και 198 σε αιχμαλωσία!).
Ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά κατά τον 20ο αιώνα λόγω της λαθροθηρίας, της δηλητηρίασης από μόλυβδο και της καταστροφής των οικοτόπων του. Ένα σχέδιο διατήρησης τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1987, που οδήγησε στη σύλληψη του συνόλου των 22 υπόλοιπων άγριων πουλιών. Στη συνέχεια ανατράφηκαν στο San Diego Zoo Safari Park και στο ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες. Οταν ο αριθμός τους αυξήθηκε στην αιχμαλωσία, αρχής γενομένης από το 1991 άρχισαν να επανεισάγεται και πάλι στο φυσικό περιβάλλον του.


Οικογένεια Κόνδορες, Καθάρτες (Cathartidae)


Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Καθαρτίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γυμνόγυπας ο καλιφορνιακός

Back To Top