Κορακόγυπας - Ορνιθοπανίδα Κορακόγυπας

Κορακόγυπας

Black Vulture, (Coragyps atratus)
Ο Κορακόγυπας ή Ουρουμπού, ή Γκαλινάσος στην τοπική ονομασία του στην Κολομβία, Black Vulture, (Coragyps atratus) έχει μήκος σώματος 56-74 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 133-160 εκατοστά και ζυγίζει από 1.1 μέχρι 1.9 κιλά. Το όνομα του γένους Coragyps προέρχεται από την ελληνική γλώσα «κοράκι-γύπας». 
Το φτέρωμά του είναι γυαλιστερό μαύρο, το κεφάλι και ο λαιμός είναι γυμνά.
Τα πόδια και το ράμφος είναι γκρίζα, και η ίριδα των ματιών μαύρη, το δέρμα του κεφαλιού στα ενήλικα είναι γκρι και ζαρωμένο.

Γένος: Κόνδορες, Καθάρτες (Cathartidae).




Ο Κορακόγυπας ζει σε ανοικτά και δασώδη τοπία, κοντά σε πόλεις και μέχρι το υψόμετρο των 2700 μέτρων. Συναντάται στις δυτικές ΗΠΑ, σε μεγάλο μέρος του Μεξικού, στην Κεντρική Αμερική, εκτός από τα νησιά της Καραϊβικής και τη Νότια Αμερική, με εξαίρεση την Νότια και μεγάλα τμήματα της δυτικής ακτής.

Τρέφεται κυρίως με πτώματα, αλλά και με ζωντανά ζώα. Εξαιτίας της αδηφαγίας του είναι ωφέλιμο στους αγροτικούς πληθυσμούς, που τους απαλλάσσει από τη φροντίδα του καθαρισμού των χωριών.

Η εποχή της αναπαραγωγής ποικίλλει ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος. Φωλιάζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου στις στέγες των σπιτιών και στους ερειπωμένους τοίχους κατά προτίμηση κοντά σε κατοικημένους τόπους. Γεννάει συνήθως δύο αυγά ως επί το πλείστον στο έδαφος και οι δύο γονείς συμετέχουν στην επώαση των αυγών. Η επώαση διαρκεί 28 έως 41 ημέρες και οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για περίπου δύο μήνες, τρέφονται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους με κρέατα που βγάζουν από το στόμα οι γονείς τους.

Υπάρχουν τρία υποείδη του Κορακόγυπα:
Coragyps atratus atratus
Coragyps atratus brasiliensis
Coragyps atratus foetens


Οικογένεια Κόνδορες, Καθάρτες (Cathartidae)


Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Καθαρτίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κορακόγυπας

Back To Top