Καθαρτίδες - Ορνιθοπανίδα Καθαρτίδες

Καθαρτίδες

Καθαρτίδες, (Cathartidae)
Οι κόνδορες ανήκουν στην οικογένεια Καθάρτες, (Cathartidae), το όνομα της οικογένειας, Cathartidae σημαίνει «καθαριστής» και ως εκ τούτου προέρχεται από την ελληνική καθαρτική, καθάρτης.
Είναι στενά συνδεδεμένοι με τα πελαργόμορφα, σε αντίθεση με τα 15 ευρωπαικά είδη γυπών που ανήκουν στην οικογένεια Accipitridae, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα γεράκια, τα σαίνια και τους αετούς.
Οι κόνδορες της Αμερικής και οι ευρωπαικοί γύπες εξελίχθηκαν από διαφορετικούς προγόνους, κοινό γνώρισμα και στα δύο είδη τα χαρακτηριστικά γυμνά κεφάλια και η τροφή τους που αποτελείται κυρίως από πτώματα.

Γεννούν συνήθως δύο αβγά μέσα σε σαπισμένους κορμούς, σε σπηλιές, κάτω από βράχους και σπάνια στην ύπαιθρο. Τα κλωσούν για έναν μήνα. Τα μικρά, μόλις βγουν, είναι σκεπασμένα με άσπρα πούπουλα και δεν μπορούν ούτε να πετάξουν ούτε να τραφούν από μόνα τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα κυριότερα είδη του γένους καθάρτης είναι ο Καθάρτης ο μελάγχρους (Coragyps atratus), που ζει στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική, όπου είναι γνωστός με την ονομασία Ουρουμπού (σε ορισμένες νοτιοαμερικανικές πόλεις κατεβαίνει κατά σμήνη στους δρόμους και τους καθαρίζει από τα απορρίματα) και ο Καθάρτης ο λευκόλαιμος, που διαφέρει από τον προηγούμενο στο ότι έχει λευκή ταινία κάτω από τον λαιμό, ενώ όλο το υπόλοιπο χρώμα του είναι κιτρινόμαυρο.
Στους Καθαρτίδες ανήκουν 7 είδη, τα οποία ταξινομούνται σε 5 γένη: Vultur και Gymnogyps (γνωστά με την κοινή ονομασία κόνδορες), Cathartes, Sarcoramphus και Coragyps (τα είδη του τελευταίου γνωστά και ως Ουρουμπού, η τοπική ονομασία του στην Κολομβία είναι Γκαλινάσος).
Το είδος Sarcoramphus papa της οικογένειας των καθαρτιδών, γνωστό με την κοινή ονομασία βασιλικός κόνδορας, φέρει τα πιο εντυπωσιακά χρώματα από όλους τους γύπες του Νέου Κόσμου.

Περιλαμβάνει τους γυπίδες του Νέου Κόσμου (κόνδωρ, καθάρτης, σαρκόραμφος).

Κόνδορες, Καθάρτες (Cathartidae)


Genus Vultur
Andean Condor (Vultur gryphus) | Wikipedia (En) Άνδεις
Έχει μαύρο και γυαλιστερό φτέρωμα. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι μία πλατιά άσπρη λωρίδα στα φτερά και τα άσπρα πούπουλα...



Genus Gymnogyps
California Condor (Gymnogyps californianus) | Wikipedia (En) Καλιφόρνια.
Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας έχει άνοιγμα φτερών από 2,49 έως 3,00 μέτρα. Το ανώτατο όριο μήκους είναι τα 109 - 127 εκατοστά...




Genus Coragyps
Black Vulture, (Coragyps atratus) | Wikipedia (En)
Ο Κορακόγυπας ζει σε ανοικτά και δασώδη τοπία, κοντά σε πόλεις και μέχρι το υψόμετρο των 2700 μέτρων. Συναντάται στις δυτικές ΗΠΑ...




Genus Καθάρτες (Cathartes) Wikipedia (En)
Καθάρτες (Cathartes). Γένος ιερακόμορφων, αρπακτικών πτηνών της οικογένειας των Καθαρτιδών. Πρόκειται για γύπες του Νέου Κόσμου με 3 είδη τα οποία συναντώνται σχεδόν σε όλη την Αμερική. Γνωστότερο είναι το είδος Cathartes aura, το οποίο χαρακτηρίζεται από το πολύ μικρό, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, κεφάλι του, που είναι γυμνό, κόκκινο στα ενήλικα άτομα και μαύρο στα νεαρά. Το σώμα του καλύπτεται από καστανόμαυρο φτέρωμα με αργυρόχρωμες ανταύγειες στις φτερούγες, το άνοιγμα των οποίων φτάνει τα 2 μ. Έχει μικρό ανοιχτόχρωμο ράμφος και σχετικά αδύναμα πόδια και νύχια. Συναντάται κυρίως σε ανοιχτές περιοχές, όπου τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με νεκρά ζώα. Έχει χαρακτηριστικό, χαριτωμένο πέταγμα και καθώς μετεωρίζεται αναζητώντας πτώματα, κρατά τις φτερούγες του σε σχήμα V· στην αναζήτηση της λείας του εκτός από την όραση, χρησιμοποιεί και την ανεπτυγμένη του όσφρηση. Τα άλλα δύο είδη του γένους είναι τα Cathartes melambrotus και Cathartes burrovianus, που χαρακτηρίζονται από κίτρινο γυμνό κεφάλι.
Turkey Vulture (Cathartes aura) Wikipedia (En) σε όλη την Αμερική, νότιο Καναδά



Lesser Yellow-headed (Cathartes burrovianus) Wikipedia (En) Νότια Αμερική μέχρι Μεξικό.



Greater Yellow-headed Wikipedia (En) (Cathartes melambrotus) Αμαζόνιος τροπική Νότια Αμερική

Genus Sarcorhamphus
Βασιλικός γύπας, King Vulture (Sarcoramphus papa) Wikipedia (En) νότιο Μεξικό μέχρι βόρεια Αργεντινή




Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Καθαρτίδες, Οικογένεια

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καθαρτίδες

Back To Top