Έλανος - Ορνιθοπανίδα Έλανος

Έλανος

Έλανος, Black-winged Kite (Elanus caeruleus)
Ο Έλανος είναι ένα είδος γερακιού της οικογένειας των (Accipitridae). Στην Κεντρική Ευρώπη, είναι σπάνιος επισκέπτης συνήθως παρατηρείται κυρίως στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Φθάνει στο άνοιγμα φτερών 80-90 εκατοστά και το μήκος περίπου στα 30 έως 35 εκατοστά. Το βάρος του είναι 197-343 γραμμάρια.
Η πλειονότητα των πουλιών έχουν άσπρο χρωματισμό, τα φτερά του είναι ανοικτό γκρι με μαύρο στους ώμους. Το κεφάλι του είναι σχετικά μεγάλο, και η ουρά είναι πολύ κοντή. Επίσης έχει έντονα κόκκινα μάτια και κίτρινο-πορτοκαλί πόδια.

Ιερακόμορφα (Falconiformes) | Αετίδαι, (Accipitridae)






Διανομή βιότοπος: Παρατηρείται στη νότια Ευρώπη, σε περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου (Πορτογαλία, Ισπανία) και κοντά Soustons στη Γαλλία, τη Βόρεια Αφρική στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο, αλλά και στην υπόλοιπη Αφρική. Ο πληθυσμός στην Ευρώπη κυμαίνετε περίπου από 1000 με 2000 αναπαραγωγικά ζεύγη.
Σε μεγάλα τμήματα της Νότιας Ασίας συναντάται το υποείδος E. c. vociferus. Υπάρχουν επίσης άλλα τέσσερα υποείδη που ζούν στα νησιά της Νότιας Ασίας.
Ο Ελανος ζεί σε ανοικτούς χώρους, όπως στέπες, ημι-ερήμους ή τοπία με δέντρα.
Διατροφή.
Ο Ελανος τρέφεται με μικρά θηλαστικά (κυρίως τρωκτικά), διάφορα μικρά πουλιά ή νεοσσούς μεγαλύτερων πτηνών και ερπετά (σαύρες κυρίως). Περιστασιακά το μενού περιλαμβάνει και έντομα.
Αναπαραγωγή.
Για το χτίσιμο της φωλιάς υπάρχει καταμερισμός της εργασίας (το αρσενικό κουβαλάει τα υλικά, ενώ το θηλυκό χτίζει). Η φωλιά χτίζεται πάνω σε δέντρα. Συνήθως γεννάει από τρία ή τέσσερα αυγά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν μόνο δύο ή μέχρι και έξι αυγά.
Ελανίδες (Elaninae)
Είναι αρπακτικά πουλιά, που τρέφονται με ερπετά, αμφίβια και έντομα και κυνηγούν μόνο την αυγή και τη δύση. Φτιάχνουν τη φωλιά τους με στρώματα από φύλλα και τα αβγά τους τα κλωσσούν και οι δύο γονείς επί έναν μήνα.

Υποείδη
White-tailed Kite, (Elanus leucurus) Βόρειος και Νότιος Αμερική


Black-shouldered Kite, (Elanus axillaris) Αυστραλία


Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

Ετικέτες: Αετίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Έλανος

Back To Top