Αλιάστωρ - Ορνιθοπανίδα Αλιάστωρ

Αλιάστωρ

Αλιάστωρ (Haliastur) Αλιάστωρ
Γένος πτηνών της οικογένειας Αξιπιτρίδες (Accipitridae). Το μέγεθός τους είναι μέτριο και φτάνει τα 35-50 εκατοστά, ενώ το χρώμα τους είναι καστανόξανθο με λευκό στήθος και κεφάλι. Οι πτέρυγές τους είναι αρκετά αιχμηρές, τα πόδια τους κοντά και το ράμφος τους γαμψό. Πρόκειται για αρπακτικά πουλιά, τα οποία κατοικούν στα μεγάλα δάση και τρέφονται με μικρότερα πουλιά, έντομα, σκουλήκια, υδρόβια ζώα και μερικές φορές και με ψάρια και καρκινοειδή.

Ζουν στις χώρες της ανατολικής Ασίας και στην Αυστραλία και συγγενεύουν με τα γένη Haliaetus (αλιάετος) και Milvus. Το γένος Αλιάστωρ (Haliastur) περιλαμβάνει δύο είδη: το αλιάστωρ o ινδός (Haliastur indus), που ζει στην Ινδία, και το αλιάστωρ ο σφήνουρος (Haliastur sphenurus), ιθαγενές της Αυστραλίας και της Νέας Καληδονίας.

Ιερακόμορφα | Αετίδαι, (Accipitridae) | Γένος Αλιάστωρ (Haliastur)

Το γένος Αλιάστωρ (Haliastur) περιλαμβάνει δύο είδη:
Αλιάστωρ ο ινδικός, (Haliastur indus)
Συναντάται σε μεγάλα τμήματα της ινδικής χερσονήσου, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νέα Γουινέα, την ανατολική και τη βόρεια Αυστραλία, προτιμά παράκτιες περιοχές.



Αλιάστωρ ο σφήνουρος, whistling kite (Haliastur sphenurus)
Συναντάται σε όλη την Αυστραλία (συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων νησιών), Νέα Καληδονία και σε ένα μεγάλο μέρος της Νέας Γουινέας.





Ετικέτες: Αετίδες, Ιερακόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αλιάστωρ

Back To Top