Αγριόρνιθα - Ορνιθοπανίδα Αγριόρνιθα

Αγριόρνιθα

Αγριόρνιθα (agriornis)
Γένος στρουθιομόρφων πτηνών της οικογένειας των τυρρανιδών. Ζουν αποκλειστικά σε χώρες του Νέου Κόσμου και ιδιαίτερα σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, συνήθως σε μεγάλα υψόμετρα, στις Άνδεις και στην Παταγονία. Τo μήκος του σώματός τους φτάνει τα 20-35 εκατοστά και είναι τα μεγαλύτερα είδη της οικογένειας των τυραννίδων. Το σώμα τους είναι στιβαρό. Έχουν ράμφος μακρύ, κυρτό και ισχυρό, μεγάλα φτερά και τετραγωνική ουρά με σκούρο χρώμα.
Τρέφονται με έντομα, αλλά και με
μεγαλύτερα θηράματα, ποντίκια και βάτραχους. Τον χειμώνα, όταν τα έντομα εξαφανίζονται, οι αγριόρνιθες μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές.
Η ονομασία του γένους, αγριόρνις είναι περισσότερο μεταφορική και όχι κυριολεκτική.
Το γένος αριθμεί 5 είδη, με καφετί ή γκριζωπό φτέρωμα.
Τα πιο γνωστά είδη αγριόρνιθας είναι:
◾η θαλασσινή, που ζει στις ακτές της Παταγονίας και της Χιλής και η μικρόφτερη, που ζει στη Νότια Αμερική.
◾Ένα άλλο είδος, ο μυΐαρχος ο λοφιοφόρος,κατασκευάζει τη φωλιά του σε κουφάλες δέντρων.
◾Συγγενικό είδος είναι και ο μυϊοφάγος ο ψαλιδωτός που ζει στην Αμερική και ιδιαίτερα στο Μεξικό.




Τύραννοι (Tyrannen)
Οι τύραννοι είναι μια οικογένεια στρουθιομόρφων πτηνών, γνωστή παλαιότερα και ως τυραννίδες, που ζουν σε όλη τη βόρεια και νότια Αμερική. είναι η μεγαλύτερη οικογένεια πουλιών, με περισσότερα από 400 είδη γνωστά με την κοινή ονομασία μυγοχάφτες τής Αμερικής, λόγω τών παρόμοιων τροφικών συνηθειών τους με τα πουλιά αυτά. Εμφανισιακά μοιάζουν με τις Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) του παλαιού κόσμου, αλλά δεν σχετίζονται με αυτές.
Διαφέρουν στην εμφάνιση και τη διανομή τους, όλοι σχεδόν τρέφονται με έντομα. Το όνομά τους οφείλεται στην επιθετικότητα προς τους εισβολείς στην επικράτειά τους, ακόμη και εναντίον των αρπακτικών πτηνών.
Οι τύραννοι υπερασπίζονται τα εδάφη τους σθεναρά με τολμηρές επιθέσεις εναντίον όλων των άλλων πτηνών που εισβάλλουν εκεί, ακόμα και αν είναι μεγαλύτερα. Μόνο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν πολλά διαφορετικά είδη συγκεντρώνονται στη λεκάνη του Αμαζονίου, συμπεριφέρονται ειρηνικά.
Το μέγεθος των τυράννων κυμαίνεται από 5 έως 30 εκατοστά. Το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 4,5 έως 80 γραμμάρια. Τα αρσενικά είναι συνήθως βαρύτερα και μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Ο μικρότερος τύραννος είναι ο Myiornis ecaudatus, έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού κολιμπρί. Μόνο μερικά είδη έχουν ανοιχτά ζωηρά χρώματα, τα περισσότερα είδη έχουν απλά χρώματα. Ορισμένοι είδη έχουν λοφίο στο κεφάλι, το οποίο ανασηκώνεται όταν είναι σε έξαρση.
Ζουν σε δασικές εκτάσεις, τροπικά δάση και σε ανοιχτά πάρκα. Η κατανομή τους εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια που βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό, περίπου 354 χλμ από τις ακτές της Βραζιλίας.
Περίπου το δέκα τοις εκατό όλων των πουλιών της Νότιας Αμερικής ανήκουν στην οικογένεια τυράννων. Ορισμένα είδη ζουν επίσης στα νησιά Γκαλαπάγκος και στα δυτικά νησιά των Ινδιών.
Τρέφονται κυρίως με έντομα, αλλά και μερικές φορές με τροπικά φρούτα και μικρά ψάρια.
Η φωλιά είναι φτιαγμένη από βρύα, ξερά χόρτα και ρίζες και το εσωτερικό επενδύετε με φυτικές ίνες, φτερά και τρίχες. ¨Εχουν ένα μικρό θόλο και μια οπή εισόδου και κατασκευάζονται σε ύψη μεταξύ ενός και έξι μέτρων.
Το θηλυκό συνήθως γεννάει δύο αυγά. Στη διατροφή των νεοσσών συμμετέχουν και τα δύο φύλα.
Ετικέτες: Μυγοθηρίδες, Τύραννοι

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Αγριόρνιθα

Back To Top