Άγαμι - Ορνιθοπανίδα Άγαμι

Άγαμι

Άγαμι (Agamia agami)
Πουλί της τάξης των γερανομόρφων. Πετάει λίγο και έχει το μέγεθος της κότας, εκτός από τον λαιμό και ιδίως τα πόδια του, που είναι πολύ μεγαλύτερα. Το φτέρωμά του είναι μαυροπράσινο στην πλάτη, άσπρο στον λαιμό και κοκκινωπό στην κοιλιά. Είναι γενικά ήμερο και όταν είναι ακόμα μικρό εξημερώνεται εύκολα και γίνεται κατοικίδιο. Ιδιαίτερο χαρακτηρηστικό το μεγάλο ράμφος του.
Πετάει λίγο και έχει το μέγεθος της κότας, εκτός από το λαιμό και τα πόδια που είναι πολύ μεγαλύτερα. Το μήκος του είναι περίπου 70 εκατοστά. Το φτέρωμά του είναι μαυροπράσινο στην πλάτη, ο λαιμός άσπρος και η κοιλιά κοκκινωπή. Ζει σε αγέλες μέχρι και 200 πουλιά.
Ενδιαίτημα
Ζει σε αγέλες των 200 ατόμων, σε βαλτώδες περιοχές της κεντρικής και νότιας Αμερικής, ειδικά στη λεκάνη του Αμαζονίου στις ακόλουθες χώρες: Μεξικό, Γουατεμάλα, Μπελίζ , Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Σουρινάμ, Γουιάνα, Βενεζουέλα, Περού, Βολιβία και Βραζιλία.
Οι οικότοποι των Άγαμων είναι βάλτοι που περικλείονται από δάση. Φωλιάζουν σε αποικίες μέχρι εκατοντάδες ή και πάνω από χίλιες φωλιές στα δέντρα κοντά σε νερά.
Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβρη. Το θηλυκό γεννάει συνήθως 2 αυγά μπλε χρώματος.
Διατροφή
Τρέφονται με ψάρια, αμφίβια, μικρά ερπετά και μαλάκια.
Διάφορα
Στη Βραζιλία και στις Γουιάνες το χρησιμοποιούν ως ζώο-φύλακα, επειδή βγάζει μια συνεχή και τρεμουλιαστή φωνή, ίδια με τον ήχο μιας μικρής σάλπιγγας. Για τον λόγο αυτό λέγεται και πουλί-σάλπιγγα, άστοχα όμως, γιατί έτσι ονομάζεται ένα στρουθιόμορφο που ζει στις πετρώδεις περιοχές της Σαχάρας και οι Άραβες το αποκαλούν πουλί των πετρών.
Το πτηνό άγαμι, σε ορισμένες περιοχές της Αμερικής ζει ως κατοικίδιο.
Θεωρείται ευάλωτο είδος από την κόκκινη λίστα της IUCN λόγω της μελλοντικής απώλειας των οικοτόπων του στον Αμαζόνιο.


Ετικέτες: Γερανόμορφα, Ερωδιοί

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Άγαμι

Back To Top