Σταχτοτσικνιάς - Ορνιθοπανίδα Σταχτοτσικνιάς

Σταχτοτσικνιάς

Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
Ο μεγαλύτερος ερωδιός της Ευρώπης με 90 περίπου εκατοστά μήκος και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Παρατηρείται όλο το χρόνο στην Ελλάδα. Πολλά πουλιά είναι αποδημητικά που περνούν από πολλά μέρη της χώρας μας κατά την περίοδο μετανάστευσης.
Γενική Περιγραφή: Διακρίνονται από το σταχτί πάνω μέρος, λευκωπό κάτω μέρος και το χαρακτηριστικό του λοφίο. Από το ύψος του ματιού του ξεκινά μια πλατιά μαύρη ράβδωση που φτάνει μέχρι την άκρη του μακριού, κομψού λοφίου του. Εχει άσπρο πρόσωπο και στήθος με μαύρες ραβδώσεις. Ράμφος μακρύ και κίτρινο. Την εποχή του ζευγαρώματος το ράμφος και τα καστανά πόδια του, παίρνουν κοκκινωπή απόχρωση.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια  | Ερωδιίδαι




Ζει κοντά σε αλυκές, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια (κυρίως εκβολές ποταμών) και δασώδεις περιοχές στις οποίες υπάρχει νερό με άφθονη τροφή. Φωλιάζει σε μεγάλα δένδρα σε τουλάχιστον 23 αποικίες με συνολικό πληθυσμό 1200 ζευγάρια. Οι μεγαλύτερες αποικίες Σταχτοτσικνιάδων είναι στην Κερκίνη, στο Πόρτο Λάγος και σε δύο υπεραιωνόβια πλατάνια – μνημεία της φύσης, μεταξύ των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο σε κάθε περιοχή, κυρίως όμως είναι ψαροφάγος.
Τρέφεται με ψάρια, βατράχια, σαύρες, σαλιγκάρια, σκουλήκια, μικρά πουλιά και μικρά θηλαστικά (ποντίκια, κ.λ.π.), μαλάκια, οστρακόδερμα, έντομα και πρασινάδα.
Αναπαραγωγή: Φωλιάζει ψηλά πάνω στα δέντρα ή χαμηλά σε θάμνους ή ακόμη και στο έδαφος μέσα στις καλαμιές, σε αποικίες, μαζί με άλλα είδη ερωδιών. Γεννά 2-7 αυγά (συνήθως 3-6) χρώματος ανοιχτού γαλάζιου. Και οι δύο γονείς κλωσούν τα αυγά τους για 23-28 μέρες.
Οι νεοσσοί δέχονται τις φροντίδες και την τροφή τους και από τους δύο γονείς και μένουν στη φωλιά για 50-55 ημέρες.
Καθεστώς προστασίας:
Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για το είδος αυτό.

Οικογένεια Ερωδιίδαι (Ardeidae)
1.Ήταυρος (Botaurus stellaris)
2.Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus)
3.Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax)
4.Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides)
5.Γελαδάρης (Bubulcus ibis)
6.Μαυροτσικνιάς (Egretta gularis)
7.Λευκοτσικνιάς(Egretta garzetta)
8.Αργυροτσικνιάς (Egretta alba)
9.Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
10.Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea)
Ετικέτες: Ερωδιοί

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σταχτοτσικνιάς

Back To Top