Λευκοτσικνιάς - Ορνιθοπανίδα Λευκοτσικνιάς

Λευκοτσικνιάς

Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) Λευκοτσικνιάς
Ενας από τους πιο γνωστούς Ερωδιούς. Αποδημητικό κυρίως πουλί, που περνάει από την Ελλάδα κατά την μετανάστευσή του από την Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Αρκετά όμως ζευγάρια ζουν όλο το χρόνο και φωλιάζουν στη χώρα μας κυρίως στον Αμβρακικό κόλπο.
Γενική Περιγραφή: Είναι Ερωδιός μεσαίου μεγέθους με κατάλευκη όψη. Ξεχωρίζει από τα μαύρα πόδια του με τα κίτρινα δάχτυλα και το μαύρο μακρύ, λεπτό ράμφος του. Την άνοιξη τα δάχτυλα των ποδιών του γίνονται ακόμη πιο κίτρινα. Κατά την εποχή του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής το πουλί φοράει το πιο εντυπωσιακό στολίδι του που είναι ένα μακρύ λεπτό λοφίο που κρέμεται προς τα κάτω, ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται με τα φτερά από τους ώμους του, που μακραίνουν και σχηματίζουν ένα κρεμαστό ανάλαφρο μανδύα.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια  | Ερωδιίδαι










Η τροφή του αποτελείται κυρίως από μικρά ψάρια, βατράχια, έντομα και σκουλήκια που τσιμπάει με ιδιαίτερη τέχνη και μεθοδικότητα μέσα από τα νερά και τη λάσπη των υγροτόπων, όπως λιμνοθάλασσες, λίμνες, ρυάκια, χείμαρροι και έλη. Είναι το είδος, που σε αντίθεση με άλλους ερωδιούς, δεν φοβάται τον άνθρωπο και μπορεί να εμφανιστεί και σε θορυβώδεις ακτές.
Αναπαραγωγή: Φωλιάζει κατά αποικίες πάνω σε θάμνους και δέντρα. Γεννάει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 3-5 γαλαζοπράσινα αβγά που κλωσάνε και οι δύο γονείς για 21-22.μέρες. Οι νεοσσοί δέχονται τις Περιποιήσεις των γονιών τους για 40-45 ημέρες οπότε και εγκαταλείπουν την φωλιά τους.

Τον συναντά κανείς σε όλους τους τύπους των υγροτόπων από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα. Φωλιάζει σε παρόχθια δάση (σπάνια σε καλαμώνες) σε τουλάχιστον 17 αποικίες συνήθως με άλλα είδη ερωδιών. Περίπου 2100 ζευγάρια φωλιάζουν στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα οποία στον Αμβρακικό, το Δέλτα Αξιού και την Κερκίνη. Τρέφεται με τουλάχιστον 60 διαφορετικά είδη οργανισμών κυρίως ψάρια και έντομα. Υπάρχει και μαύρη μορφή Λευκοτσικνιά αλλά είναι πολύ σπάνια και συχνά συγχέεται με τον Θαλασσοτσικνιά (Egretta garzetta gularis ή κατ’ άλλους Egretta gularis) που κατανέμεται στις ακτές της δυτικής και ανατολικής Αφρικής και τυχαία έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα 2-3 φορές.
Καθεστώς προστασίας:
Ι. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Οικογένεια Ερωδιίδαι (Ardeidae)
1.Ήταυρος (Botaurus stellaris)
2.Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus)
3.Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax)
4.Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides)
5.Γελαδάρης (Bubulcus ibis)
6.Μαυροτσικνιάς (Egretta gularis)
7.Λευκοτσικνιάς(Egretta garzetta)
8.Αργυροτσικνιάς (Egretta alba)
9.Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
10.Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea)
Ετικέτες: Ερωδιοί

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λευκοτσικνιάς

Back To Top